Films, Series & TV

Kijktip voor alle Patsers: 4 naïeve drarries verliezen zich in wit goud en groot geld

foto: YouTube: Dutch FilmWorks
  1. Newschevron right
  2. Kijktip voor alle Patsers: 4 naïeve drarries verliezen zich in wit goud en groot geld

''Min of meer gebeurd op waargebeurde shit.'' Zo wordt de Belgische film Patser aangekondigd. Dit keer trekken de Belgisch-Marokkaanse regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah naar het Antwerpse Kiel. Verspreid over zeven hoofdzonden wordt het verhaal van vier jonge dromers verteld.

jeugdvrienden

Dat de makers van Patser groot fan zijn van Martin Scorsese wordt onmiddellijk duidelijk. De film begint geheel in de stijl van Goodfellas. Dit keer geen Tommy die vertelt waarom hij al van kinds af aan gangster wil worden, maar de half-Marokkaanse/half-Italiaanse Adamo die vertelt waarom hij een patser wil worden.

Al van jongs af aan zijn Adamo en zijn vrienden Junes, Volt en Badia onafscheidelijk. Wat ze zoal doen? Vooral gamen en jointjes roken. Dag in dag uit, telkens hetzelfde. Het beeld van de vier vrienden naast elkaar op de bank is grappig, herkenbaar en confronterend tegelijk. Voor velen is dit namelijk de dagelijkse realiteit. Het is dan misschien geen heftige of moeilijke jeugd, het is niet geheel onlogisch dat er wordt verlangd naar 'meer'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Patsers for life

Veel geld, dure auto´s en respect: dat is de beweegreden van Adamo en zijn mede-drarries om hun leven om te gooien. Eén plus één is één in de cokehoofdstad van Europa, moeten de vrienden hebben gedacht. Zodra de patser der patsers Orlando (Werner Kolf) in hun buurt komt aanrijden, onder begeleiding van Adjes ''Nee dit komt niet uit L.A., nee dit komt uit Amsterdam, motherfucker, deze shit is gangsta'', zijn ze overtuigd. Junes, Volt, Badia en Adamo worden patsers for life!

''De crème de la crème snuift er niet neffe, dat is niet normaal. Deze shit is het witte goud. Eindelijk verdienen we volle zakken floes.''

Het contact met Orlando is snel gelegd en voor ze het weten zitten ze letterlijk met hun neus in de wereld van de cocaïne. Zonder enige ervaring zijn ze de grote spelers in de drugswereld te slim af. En dan is daar het grote geld! Het patserige gedrag zorgt er wel voor dat ze zichzelf bijna verraden. Maar geld hebben en er niets mee doen is natuurlijk ook niet de bedoeling... Dan maar een tripje naar Marokko!

Kamikaze

En dit is waar Hassan Kamikaze, gespeeld door Ali B, in beeld komt. Eerlijk, van de zogenaamde knuffelmarokkaan is niets meer over. ''Ik hak die aangebrande banaan van je eraf en ik steek hem in de gorillabek van je dikke, zwarte moeder'' zijn misschien nog wel de minst heftige woorden die uit zijn mond komen.

Wat begint bij vier opstandige drarries uit het Kiel, eindigt in een ware rwina in de drugswereld. Iedereen raakt met elkaar in oorlog: de corrupte agenten, de genadeloze Orlando, een doorgeslagen Marokkaan en vier broekies die eigenlijk niet zo goed weten waar ze mee bezig zijn. Dat kan nooit goed aflopen, toch?

HIPHOP

Waar de regisseurs in eerdere films bewust kozen voor een niet-professionele cast, wisselen de mannen dit keer af tussen bekende en onbekende acteurs. Met rollen voor Hef, Adje en Ali B wordt ook de Nederlandse urban scene voor een deel vertegenwoordigd. Josylvio werd gevraagd als voice-over voor de Nederlandse trailer. Maar het is vooral de soundtrack die het plaatje compleet maakt, met tracks van onder andere Ronnie Flex, Sevn Alias, Dopebwoy, Mula B, Soufiane Eddyani, Ali B, Boef, Hef en Adje.

OP NAAR HOLLYWOOD

Adil El Arbi en Bilall Fallah worden al langer de grote beloftes van Vlaanderen genoemd. De twee jonge regisseurs leerden elkaar kennen op de filmacademie, waar ze onmiddellijk vrienden werden. En dat niet alleen: ook op creatief vlak vulden de twee elkaar perfect aan.

In 2014 maakten Adil en Bilall Image, met een budget van slechts 120.000 euro. Hierin vertellen ze het verhaal van een journalist die gefascineerd raakt door de man die haar rondleidt in de probleemwijken van Brussel. Een jaar later kwam Black uit, een rauwe film over de onmogelijke liefde tussen twee leden van verschillende gangs in Molenbeek. Het is vooral dankzij deze film dat ze ook in Hollywood onder de aandacht kwamen. Inmiddels hebben ze al contact gehad met Will Smith en is er besloten dat ze Bad Boys III a.k.a. Bad Boys For Life gaan maken. Ook hebben ze contact gehad met Eddie Murphy over Beverly Hills Cop. Lang zullen de boys dus niet meer in België blijven!

gij weet...

Patser haalt het qua impact niet bij Image en Black, maar dat neemt niet weg dat de film je met een grote glimlach achterlaat. Door de hilarische teksten, de pijlsnelle montage en de constante hoge energie (denk: ADHD-niveau) van de acteurs, zal ook jij na de film het liefst in een dikke auto en een Rolex om je pols willen wegrijden. De film is vooral herkenbaar voor de Antwerpse jeugd en jonge Marokkanen, maar zeker een must-see voor alle patsers! Gij weet…

Patser is nu al te zien in België en vanaf 1 februari ook in de Nederlandse bioscopen.

Ster advertentie
Ster advertentie