STER Advertentie
STER Advertentie

Terugkijktip: Bram Vermeulen riskeerde zijn leven voor docuserie 'De Sahara'

Terugkijktip: Bram Vermeulen riskeerde zijn leven voor docuserie De Sahara
VPRO

Maandag 10 december 2018 - 12:18 uur

|

Door:

Kavita

Journalist Bram Vermeulen reisde af naar de Sahara voor zijn gelijknamige docuserie. Niet zonder gevaar voor eigen leven. Sterker nog, een regisseur trok het halverwege niet meer en een andere regisseur werd overvallen door malaria en stond kotsend achter de camera. Maar een ding is zeker: het is de moeite waard om naar te kijken!

Het geheim van Mauritanië 

De VPRO-serie heeft vijf afleveringen, waarvan gisteravond de derde werd uitgezonden. Voor de allereerste aflevering reisde journalist Bram Vermeulen naar Mauritanië. Een land waar sinds 1980 geen Nederlandse cameraploeg meer voet aan de grond heeft gezet. Het is een plek die nogal mysterieus is voor de buitenwereld en buitenlandse pers. Bram ging op zoek naar het geheim van Mauritanië en ontdekte dat niet alleen de slavernij er nog steeds een grote rol speelt, maar ook het feit dat jonge meisjes worden vetgemest om ouder te lijken zodat ze kunnen trouwen. 

Mali Blues: Timboektoe

Na Mauritanië is Timboektoe aan de beurt. Terwijl het tot 2012 nog een geliefde vakantiebestemming was, is daar nu niks meer van over. In dat jaar werd de stad namelijk veroverd door Toeareg-separatisten en jihadisten van Ansar Dine. Hun doel: een eigen staat met de sharia als handleiding. Het zorgde voor verschillende conflicten. En de gevolgen daarvan, is iets waar de inwoners van Timboektoe nog steeds mee dealen. 

het kraambed van Afrika (niger)

In de derde aflevering bezoekt Bram Vermeulen Niger. Hij ontdekt dat je in Niger nooit alleen bent. Nergens op aarde worden zoveel kinderen geboren als daar. Een vrouw krijgt gemiddeld zeven kinderen. En als dat niet afneemt, voorspellen demografen een ongekende bevolkingsgroei. Bram onderzoekt waarom het hulporganisaties niet lukt om vrouwen te overtuigen minder kinderen te nemen. Ook komt hij er onder andere achter dat er wel degelijk jonge vrouwen zijn die het traditionele beeld van jong trouwen, kinderen krijgen en het gehoorzamen van hun man de rug toekeren. 

Populair op FunX.nl

  • Zoontje Cristiano Ronaldo (9) binnen dag bijna miljoen Insta-volgers

  • Uit de hand gelopen besloten Facebookgroepen uitgelicht in video van ‘Alicante’

  • Zangeres Duffy onthult na jaren stilte: "Ik was ontvoerd en verkracht"

  • Netflix bevestigt nieuw seizoen van rauwe drugsserie 'Top Boy'

  • NS maakt reizen goedkoper voor jongeren

  • Marechaussee voor de rechter wegens etnisch profileren