FunX

'Mooie Meisjes Poepen Niet': Sanne maakte een documentaire over darmklachten

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 'Mooie Meisjes Poepen Niet': Sanne maakte een documentaire over darmklachten

Een opgeblazen buik, veel gasvorming en verstoppingen. In Nederland hebben zeker 200.000 mensen last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Sanne Savelsbergh is daar één van. Praten over ontlasting is niet aantrekkelijk, maar wel belangrijk, merkt ze. Aan Fernando vertelt ze over de documentaire Mooie Meisjes Poepen Niet die ze erover maakte.

Sanne maakte de documentaire Mooie Meisjes Poepen Niet

Video niet beschikbaar

Prikkelbare Darm Syndroom

Sanne lijdt al jaren aan PDS. "Het is heel vervelend om last te hebben van een opgeblazen buik of veel beweging in je darmen te hebben wanneer je bijvoorbeeld onderweg bent. Het liefst ben je dan thuis, het kan je leven echt wel beïnvloeden."

Schaamte

Hoewel naar schatting zo'n 200.000 Nederlanders PDS hebben, gaat het waarschijnlijk in realiteit om een miljoen mensen. "Veel mensen durven uit schaamte niet naar de dokter of weten niet dat hun klachten onder PDS vallen", zegt Sanne.

Mooie Meisjes Poepen Niet

Wel hoort ze steeds vaker vrouwen over hun darmklachten vertellen. "Niet alleen het Prikkelbare Darm Syndroom, maar bijvoorbeeld ook de ziekte van Crohn of een stoma." In haar documentaire spreekt ze zeven vrouwen met darmproblemen. "Ik probeer erachter te komen waarom vrouwen er niet over praten. Het heeft vooral te maken met het idee dat vrouwen mooi, netjes en beschaafd moeten zijn. Praten over ontlasting hoort daar niet bij", zegt ze. "We mogen ook wel een beetje discreet over ontlasting blijven. Maar ik denk dat als je een spijsverteringsziekte krijgt, het wel belangrijk is om daarover te spreken. Het maakt je niet minder vrouw als je erover praat."

Reacties

Sanne kreeg veel reacties op haar documentaire. "In het begin kreeg ik veel reacties van vrouwen die zeiden dat ze deze documentaire vroeger heel erg nodig hadden, omdat het hen had geholpen. Voor hen heb ik het vooral gemaakt." Later kreeg ze ook een shitload aan negatieve comments. De documentaire Mooie Meisjes Poepen Niet is te zien op de site van de Maag Lever Darm Stichting.

Ster advertentie
Ster advertentie