Entertainment

Skepta openhartig over PDS: "Laat het niet je leven verpesten"

foto: YouTube: British Vogue
  1. Newschevron right
  2. Skepta openhartig over PDS: "Laat het niet je leven verpesten"

Skepta heeft zich via zijn Instagram Story uitgesproken over zijn leven met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). De inmiddels 39-jarige rapper kampt al met buikklachten sinds hij 20 jaar is. Skepta roept mensen die in een zelfde soort situatie zitten op om hun leven niet te laten verpesten door de klachten.

'Het bestuurt mijn hele leven'

Skepta heeft in zijn tracks wel eens gerapt over zijn buikklachten. "Door mijn lyrics weten sommigen van jullie dat ik PDS en buikproblemen heb sinds ik twintig ben." Hij vertelt dat de aandoening vervelende gevolgen met zich meebrengt. "Los van dat ik geen consistent gewicht kan behouden, heb ik last van depressie en verlies van mijn kortetermijngeheugen. Het beïnvloedt ook mijn mood, waardoor het echt mijn hele leven bestuurt."

Wat is PDS?

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maagdarmkanaal. PDS is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Naar schatting komt het bij ruim 10% van de Nederlanders voor. Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen, waardoor diarree of verstopping ontstaat.

Klachten bij PDS

Mensen met PDS kunnen last hebben van uiteenlopende klachten. Zo kun je last hebben van (chronische) buikpijn, maagpijn, problemen hebben met je ontlasting (diarree en/of verstopping), last hebben van een opgeblazen gevoel of overmatige winderigheid. Maar ook rugpijn, pijn bij het plassen, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn zijn veelvoorkomende problemen bij mensen met PDS.

De klachten verschillen per persoon. Sommige mensen hebben weinig klachten en kunnen er goed mee leven. Anderen hebben soms zulke heftige klachten dat het ze belemmert in hun dagelijkse bezigheden. Hoe de klachten verlopen, is moeilijk te voorspellen. Soms zijn er langere perioden geen of weinig klachten en soms kunnen de klachten ineens heel heftig zijn.

Open voor advies

Skepta heeft onderzoek laten doen naar zijn buikklachten, maar de artsen hebben niks kunnen vinden. "Desondanks heb ik nog steeds ontzettende pijnaanvallen in mijn buik. Ik denk dat ik een MRI-scan ga laten doen. Maar als iemand hier ervaring mee heeft of advies voor me heeft, sta ik er nog steeds voor open om erover te praten."

'Zoek alsjeblieft hulp'

Skepta sluit zijn bericht af met een motiverend bericht aan iedereen die in een zelfde soort situatie zit. "Ik stuur iedereen kracht die met buikpijn moet dealen en alle ellende die erbij komt kijken, zoals interne gevechten en mood swings. Het zijn normale symptomen, maar laat het je leven niet verpesten. Zoek alsjeblieft hulp."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie