FunX

Celine (24) heeft de ziekte van Crohn: "Ik schaamde mij er eerst voor"

foto: Instagram @celinedlsn
  1. Newschevron right
  2. Celine (24) heeft de ziekte van Crohn: "Ik schaamde mij er eerst voor"

Vandaag is het de Internationale Dag van de ziekte van Crohn. Celine heeft deze heftige ziekte al haar hele leven, maar alleen haar familie en vrienden wisten daarvan. De 24-jarige durfde het lange tijd niet aan iedereen te vertellen, maar besloot vandaag dit toch openbaar te maken voor de rest van de wereld via een video op LinkedIn. Aan FunX vertelt ze haar verhaal.

Darmontsteking

De ziekte van Crohn is een darmontsteking die vooral voorkomt in het spijsverteringskanaal. Op haar 17e kwam Celine erachter dat ze deze ziekte heeft. "Ik had altijd veel last van mijn buik en veel dingen die ik at hield ik niet binnen. In het begin zeiden doktoren dat ik spastische darmen had, maar mijn moeder werkt zelf in het ziekenhuis en die geloofde dat niet. Toen heb ik een darmonderzoek gedaan en daar kwam uit dat ik een heftige versie van de ziekte van Crohn had."

Schaamte

Ondanks dat Celine hier natuurlijk niets aan kan doen, schaamde ze zich er eerst toch voor. "Ik had er heel veel moeite mee om het te vertellen. Het waren vooral mijn vrienden en familie die het wisten, maar werkgevers en schoolgenoten wilde ik het niet vertellen. Vaak kwamen ze er pas achter als het al te laat was, omdat ik bijvoorbeeld een paar dagen thuis moest blijven." Celine wilde vooral geen 'medelijden' van anderen. "Daar zat ik gewoon niet op te wachten, dat was de voornaamste reden waarom ik het voor mij hield."

Medicatie

Vooralsnog lukt het Celine de afgelopen tijd goed met de ziekte te leven omdat haar medicatie werkt. "Maar ik weet ook dat er veel andere mensen zijn die pech hebben omdat de medicatie niet aanslaat. Dan krijg je vervelende ziekenhuistrajecten, die mij gelukkig bespaard zijn gebleven." Toch zijn er nog altijd momenten waar Celine wat beter moet opletten, zoals bij festivals of tijdens het uitgaan. "Als het wat minder met mij gaat moet ik daar echt wel even twee keer over nadenken."

Advies aan anderen

Celine weet inmiddels goed met de ziekte te leven, maar ze is zich er ook van bewust dat er veel jonge mensen zijn die in dezelfde positie staan als zij jaren geleden. "Ik zou hen echt adviseren je er niet voor te schamen. Zoiets overkomt je en daar kies je niet zelf voor. Ik heb mij er altijd voor geschaamd en daarom zou ik mensen echt op het hart drukken dat niet te doen. Ik raad je echt aan om erover te praten en lotgenoten op te zoeken. Nu kom ik erachter dat meerdere mensen in mijn omgeving het hebben en dat maakt het makkelijker om erover te praten." Zelf staat ze ook open voor mensen die vragen hebben aan haar over de ziekte.

Ster advertentie
Ster advertentie