FunX

Aya (19) haalt kracht uit zeldzame ziekte en helpt mensen die het moeilijk hebben

foto: Priv├ębeeld
  1. Newschevron right
  2. Aya (19) haalt kracht uit zeldzame ziekte en helpt mensen die het moeilijk hebben

Stop met alles dat je aan het doen bent, want dit inspirerende verhaal wil je niet missen! De 19-jarige Aya heeft een heftige en zeldzame stofwisselingsziekte, maar die houdt haar niet tegen om heel veel goeds te doen voor haar medemens. Deze powerchick is een real-life superhero! Aya deelde haar verhaal in Start met Fernando.

Hartstilstanden en coma

Door haar stofwisselingsziekte kan Aya's lichaam geen vet omzetten naar energie. Daarbij komt kijken dat haar spieren afbreken en haar organen het soms opgeven. "In 2018 heb ik door mijn ziekte twee hartstilstanden gehad en ben ik in coma beland. Het was eigenlijk een wonder dat ik ben ontwaakt." Het was een enge en onzekere periode voor Aya waarin zij zich afvroeg of alles wel goed zou komen. Ze begon weer helemaal op nul.

"Ik moest zelfstandig leren ademen, praten, lopen en eten. Zelfs proeven lukte niet eens meer."

Liefde en warmte

In deze moeilijke periode kon Aya het maar niet accepteren dat zij al deze dingen in de toekomst niet meer zelfstandig zou kunnen doen. Het voelde alsof ze de strijd wilde opgeven. Maar door de liefde en steun van haar omgeving kreeg Aya de kracht om iets goeds te doen voor haar medemens. "Ik kreeg daar zo'n warm gevoel van. Dat was het moment dat ik dacht: er zijn vast meer jongeren of mensen die met bepaalde dingen zitten. Ik wilde die liefde en warmte die ik voelde gewoon meegeven aan de rest van de wereld, dat gun ik iedereen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Engel
Die liefde en warmte geeft Aya ook zeker aan haar medemens. Ze startte haar liefdadigheidsinstelling Eyaa Caress met als grote missie: mensen blij maken. Zo organiseert Aya onder andere verwendagen voor gepeste jongeren, bouwt ze roze waterputten in Afrika, doet ze boodschappen voor gezinnen die het niet breed hebben en zamelde zij spullen in voor het ziekenhuis in Marokko waar zij behandeld werd. Deze chick is een engel!

Roze = hoop

Je las het misschien al: Aya bouwt roze waterputten in Afrika. Nu denk je misschien: Huh? Hoezo roze? Die kleur heeft voor haar een speciale betekenis.

"Door mijn ziekte ben ik heel vaak opgenomen geweest en moest ik vaak thuisblijven als andere kindjes wel buiten konden spelen. Ik had een roze kamer waar ik vaak in mijn eentje zat en mezelf moest vermaken. Ondanks alle pijn en alles wat erbij kwam kijken, herinner ik mijn jeugd niet als iets zieligs. Ik had een leuke tijd met mezelf in mijn roze kamer. Die kleur staat voor mij voor doorzettingsvermogen, hoop en creativiteit. Dat wil ik meegeven aan de rest van de wereld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie