FunX

Fatima overwon leukemie op haar 19e: "Het heeft me laten groeien in het leven"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Fatima overwon leukemie op haar 19e: "Het heeft me laten groeien in het leven"

In 2019 kregen 118.000 Nederlanders de diagnose kanker. Omdat het vandaag - 4 februari 2020 - Wereldkankerdag is, wilde Fernando in Start stilstaan bij deze vreselijke ziekte die helaas nog steeds veel pijn en verdriet brengt. De 28-jarige Fatima vertelde dat zij op haar 19e te horen kreeg dat ze leukemie had.

Bloeduitstortingen

Volgens Fatima komt leukemie helaas vaak voor in haar familie. Ondanks dat ze zichzelf regelmatig moest laten controleren, gebeurde dit niet. Het begon uiteindelijk met bloeduitstortingen, waardoor ze blauwe plekken kreeg. De bloeduitstortingen werden steeds groter waardoor Fatima op een gegeven moment niet meer kon slapen door de drukkende pijn.

Ze besloot uiteindelijk toch naar de huisarts te gaan. "De huisarts wist ook niet wat ik had. Die dacht dat ik misschien werd geslagen ofzo. Ze wist echt niet wat ze ermee aanmoest." Na de bloeduitslagen wist de dokter haar uiteindelijk te vertellen dat ze kanker had. Het was nog niet bekend wat voor soort kanker en of het goed- of kwaadaardig was.

"Het kan soms ook een positieve strijd zijn in plaats van een negatieve."

Afscheid genomen

Fatima was nog in de bloei van haar leven en ook nog eens net afgestudeerd. Uit het niets kreeg ze te horen dat ze leukemie had en dacht ze dat alles over was. "Het was best wel schrikken. Ik begon echt te janken en ik dacht dat mijn leven voorbij was." Toen ze uiteindelijk te horen kreeg dat er een overlevingskans van negentig procent was, begon Fatima alles positiever in te zien. "Ik had al afscheid genomen van iedereen, maar dat was gelukkig niet nodig."

Positieve strijd

Uiteindelijk wist Fatima deze vreselijke ziekte te overwinnen en staat ze nu positiever dan ooit in het leven. "Ik ben nu 28, ik werk weer en het is toch een stukje dat je meeneemt. Maar het is ook wel iets wat me positiever heeft gemaakt. Het heeft me toch wel laten groeien in het leven. [...] Het kan soms ook een positieve strijd zijn in plaats van een negatieve."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie