FunX

Sana helpt gestrande toeristen in Marokko terug te krijgen in Nederland

foto: Instagram: @themoroccangipsy
  1. Newschevron right
  2. Sana helpt gestrande toeristen in Marokko terug te krijgen in Nederland

Door het coronavirus schrapte Marokko afgelopen week alle vluchten. Dat is natuurlijk fucked up als je daar op vakantie bent en uiteindelijk terug moet naar Nederland. Gelukkig bestaan er heldinnen zoals Sana. Zij werkt op het vliegveld in Marrakech en helpt gestrande Nederlandse toeristen met hun terugkeer naar Nederland. Daar vertelde ze meer over in Start met Fernando.

Groepschat

Via een vriendin kreeg Sana te horen dat een Nederlandse vrouw gestrand was in Marrakech en niet terug kon keren naar Nederland. Sana kwam erachter dat Transavia extra vluchten in ging zetten voor gestrande toeristen in Marokko en hielp de vrouw zo via Agadir terug te vliegen naar Nederland. Omdat de vrouw blij was met Sana's hulp, voegde ze haar toe in een Telegramgroep met meerdere Nederlandse toeristen die ook vastzitten in Marokko. Van de mensen in de groep kreeg Sana een goed beeld wat de problemen waren.

"Er zitten heel veel toeristen in Marrakech, maar op een gegeven moment kregen wij ook echt de noodkreet vanuit het noorden van Marokko. Die is nog steeds heel erg groot, zo wordt mij gevraagd of ik mensen in Al Hoceima, Tanger en Nador kan helpen terugbrengen."

Contact met Transavia

Sana werkt zelf in de luchtvaart en nam uiteindelijk contact op met Transavia. Dat ging gelukkig erg goed. "Ze waren meteen heel toegankelijk en hebben heel goed geluisterd naar de wensen van de mensen hier in Marokko. [...] Ik hoef maar te roepen of ze een vlucht vanuit Tanger of Al Hoceima in het programma kunnen gooien en ze kijken serieus of het mogelijk is. Mensen willen gewoon heel graag naar huis."

Coronacrisis in Marokko

In Nederland is de situatie rondom het coronavirus erg spannend. Sana vertelt dat het in Marokko eigenlijk van zero to hundred, real quick ging. "Toen ik eergisteren wakker werd, was het allemaal nog oké, maar toen ging er opeens een filmpje rond op social media van de situatie op een luchthaven. Daarin zag je een vertrekhal vol met paniekerige mensen. Toen dat filmpje rondging hier in Marokko, merkte je toch dat mensen begonnen te hamsteren." Volgens Sana is het nog niet zo erg als in Nederland, maar de veranderingen zijn al zichtbaar.

"Wij kunnen gelukkig nog wel makkelijk toiletpapier kopen hier. Je ziet wel steeds minder mensen op straat en mensen beginnen met mondkapjes te lopen. Ik heb er gisteren ook twee gekocht."

Laatste noodkreet

Als laatste noodkreet wilde Sana duidelijk maken dat het niet alleen toeristen zijn die hulp nodig hebben. Volgens haar zitten er ook mensen tussen waarvan familieleden zijn overleden in Nederland. Die mensen wachten tot hun familieleden teruggebracht kunnen worden naar Marokko om zo op een waardige manier afscheid van hen te kunnen nemen. "Ik krijg vanuit de Telegramgroep heel veel te horen dat er geen duidelijke of zichtbare tussenkomst is van de Nederlandse ambassade hier in Marokko. Dus wij willen echt heel graag dat de ambassade zich meer gaat bemoeien met deze mensen en vooral op een publieke manier. [...] Ik denk dat daarmee heel veel mensen geholpen kunnen worden. Het is heel erg pijnlijk voor die mensen."

Ster advertentie
Ster advertentie