Up 2 Date

Paul zit vast in Peru: "Ik zit liever hier binnen"

foto: Paul Kizito
  1. Newschevron right
  2. Paul zit vast in Peru: "Ik zit liever hier binnen"

Niet alleen in Nederland zijn er flinke maatregelen getroffen om het coronavirus te beperken, over de hele wereld gebeurt dat. Ook Peru heeft gisteren de grenzen gesloten en een totale lockdown aangekondigd. Paul is een van de vele reizigers die nu vastzit in het land. Hij kan voorlopig niet meer terug naar Nederland.

Ellende

In januari vertrok Paul op reis naar Peru. De bedoeling was dat hij op 8 april terug zou vliegen. "Die vlucht gaat sowieso niet door", vertelt de 31-jarige Amsterdammer vanuit Peru. 'Het lijkt me ook niet zo verstandig om naar de brandhaard te vliegen." Op dit moment zit hij in een soort hostel buiten de stad, in een dorpje in het bergachtige gebied Sacred Valley. "Het is hier mooi en ik laat alle ellende een beetje aan me voorbij gaan."


Het uitzicht van Paul in Peru

Lockdown

Paul kreeg maandag te horen dat de Peruaanse grenzen sloten. "Er waren al geruchten, maar de president heeft maandag officieel aangekondigd dat alles op slot gaat." Dat betekent dat iedereen alleen nog maar buiten mag om eten en drinken te halen. Paul twijfelde nog wel om te proberen naar huis te keren, maar het had hem sowieso niet meer gelukt. "Het was totale chaos in Lima. Er waren duizenden mensen op het vliegveld."

Gekkenhuis

Nu hij weet dat hij de komende tijd sowieso in Peru moet blijven, is hij ook wel blij dat hij in een afgelegen dorpje in de natuur zit. "Ik wil niet tijdens een pandemie in een stad zijn. Hier kun je nog dingen doen, zoals hiken door de bergen. Ik was net nog op de markt en het was geen gekkenhuis. Maar in de steden is het minder gezellig, daar staan er rijen voor supermarkten."

Wat Paul wel merkt, is dat de locals bang voor hem zijn. Ze zijn bang voor toeristen omdat zij het virus het land in hebben gebracht."Ze zien ons als wandelende coronapatiënten. Mensen lopen met een grote boog om je heen. Of als je langsloopt, doen ze even snel een sjaal om hun gezicht."

Geen zorgen

Paul maakt zich nog geen zorgen om het feit dat hij nu niet naar zijn familie kan. "Mijn broers zorgen wel voor mijn moeder en mijn vader is net geëmigreerd naar Afrika. Waar hij zit zijn nog geen besmettingen. Ik spreek ze gewoon veel via WhatsApp." Ook om geld hoeft hij zich voorlopig nog niet druk te maken. Hij heeft zijn appartement in Amsterdam onderverhuurd en krijgt zo nog wat geld binnen. "In Nederland zit ik alleen maar binnen zonder inkomsten, dan kan ik beter hier zitten."


Paul met een klein groepje van zijn accomodatie
Ster advertentie
Ster advertentie