Up 2 Date

Mark Rutte: "Groot deel Nederland raakt besmet"

foto: Facebook: NOS
  1. Newschevron right
  2. Mark Rutte: "Groot deel Nederland raakt besmet"

Premier Mark Rutte heeft maandagavond om 19:00 uur het land toegesproken over het coronavirus. De minister-president vertelde dat hij een moeilijke boodschap had voor het land en ging ook in op de angsten van ouderen en zelfstandigen. Rutte schetste drie mogelijke scenario's voor ons land om met corona om te gaan en vertelde ook voor welk scenario is gekozen op advies van de deskundigen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Risico's zo klein mogelijk

Mark Rutte begon de toespraak door zijn medeleven uit te spreken naar families van mensen die aan het coronavirus zijn overleden. Vervolgens richtte hij zich op de zieken en uiteindelijk richtte hij zich op ouderen en mensen met een zwakke gezondheid en vertelde dat hij hun grote zorgen realiseert: "Het is onze absolute prioriteit om de risico’s voor u zo klein mogelijk te maken."

GROOT DEEL BESMET

Rutte was zeer realistisch en zei dat we allemaal rekening moeten houden met een mogelijke besmetting: "De realiteit is dat het coronavirus onder ons is en zal blijven. De realiteit is ook dat een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken. Dat is wat de deskundigen zeggen." Wel zegt Rutte erbij dat de meeste mensen lichte klachten zullen ontwikkelen. "Ook zullen we in afwachting van het vaccin, een groepsimmuniteit opbouwen." En die groepsimmuniteit zou belangrijk zijn om het virus in te dammen.

Drie scenario's

Mark Rutte vertelde dat Nederland op het coronavirus kon reageren volgens drie scenario's. Het virus maximaal controleren, onbeheerst z'n gang laten gaan en proberen tegen te houden. Nederland heeft gekozen voor het controleren van corona. Alle maatregelen van Nederland zijn volgens Rutte op het eerste scenario gericht. "Van simpele richtlijnen als handen wassen, vaker wassen en afstand houden tot het voorkomen van grote bijeenkomsten en sluiten van horeca. Het kan dat enige maatregelen versoepeld worden. Het blijft passen en meten de komende maanden. Het blijft zoeken naar balans."

Scenario 1: maximaal controleren

Bij het eerste scenario wordt het virus maximaal gecontroleerd. Daardoor wordt het virus beheerst verspreidt onder groepen die het minste risico lopen. "Daar kiezen wij voor. Zo smeren we het uit over een langere periode. Hierbij krijgen de meeste mensen lichte klachten. Zo raken de verpleeghuizen, ziekenhuizen en de intensive cares niet overbelast."

Scenario 2: Z'n gang laten gaan

Het tweede scenario laat het virus zijn gang gaan. Op die manier ontstaat volgens Mark Rutte uiteindelijk te weinig capaciteit om ouderen te helpen. "Dat moeten we voorkomen."

Scenario 3: Tegenhouden

Het derde scenario staat in het teken van het virus proberen tegen te houden. "Het land moet dan helemaal op slot. Zo rigoureus kan aantrekkelijk lijken, maar volgens deskundigen gaat het niet om dagen of weken. Dan zouden we het land een jaar plat moeten leggen. Dan nog kan het virus meteen de kop op steken als we de maatregelen intrekken. Zolang er geen vaccin is, blijft het virus over de wereld gaan en slaat het Nederland niet over."

Zelfstandige ondernemers

Mark Rutte vertelde zelfstandige ondernemers dat ze er niet alleen voor staan. "Heel veel ondernemers staan met hun rug tegen de muur. De bloemist, transportondernemer, de zzp'er. Het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen. Het wordt een moeilijke tijd maar we laten u niet in de steek."

Bedankt

De premier bedankte iedereen in Nederland voor het opvolgen van de maatregelen. "Tot slot wil ik iedereen in Nederland bedanken voor hoe de maatregelen zijn opgevolgd. Het doet goed te merken dat we voor elkaar klaarstaan als de nood aan de man is. Blijf uw gezond verstand gebruiken en blijf luisteren naar de deskundigen."

Samen doen

Rutte eindigde zijn toespraak door te zeggen dat we al onze verschillen opzij moeten zetten en het samen moeten doen in deze moeilijke tijd: "We moeten het met 17 miljoen mensen doen. We komen het samen te boven. Let een beetje op elkaar. Ik reken op u."

Ster advertentie
Ster advertentie