FunX

Farach (26) werkt bij Kindertelefoon om jongeren te helpen met hun problemen

foto: Foto: Farach Winter
  1. Newschevron right
  2. Farach (26) werkt bij Kindertelefoon om jongeren te helpen met hun problemen

Iemand die op een bijzondere manier good vibes verspreidt, is de 26-jarige Farach Winter. Hij werkt, naast zijn studie, als vrijwilliger bij de Kindertelefoon. Hiermee helpt hij jongeren met allerlei vragen en problemen. In Start met Fernando vertelde Farach hoe hij op deze manier de wereld een betere plek probeert te maken.

Farach werkt bij Kindertelefoon en helpt jongeren met hun problemen

Tongzoenen

De vragen en problemen van jongeren kunnen heel erg verschillen. Zo kan het over hele heftige problemen gaan, maar ook over positievere dingen, zoals de eerste verliefdheid of hoe je moet tongzoenen. Het is natuurlijk heel tof dat je iemand tips kan geven over hoe je het beste kunt tongzoenen. Maar how the hell doe je dat dan via de telefoon? Farach: "Er zijn websites waar best goed uitgelegd wordt hoe je zoiets moet doen. Dat kunnen we voorlezen en samen doornemen met het kind of de jongere."

"Ik vind het heel fijn om kinderen en jongeren verder te helpen door middel van woorden en wat ik zelf weet."

How to help bij zware problemen

Behalve dit soort leuke onderwerpen, komen er helaas ook minder leuke thema's voor. Denk aan mishandeling, scheiding of zelfmoord. Farach legt uit hoe hij omgaat met iemand die aan zelfmoord denkt:

"Het is altijd handig en goed om eerst bij het kind te blijven. Dat je kijkt hoe het komt dat een kind of jongere zich zo voelt. Aan de hand daarvan kijk je wat het kind nodig heeft. Het kan nodig zijn dat het kind met 0900-0113 gaat bellen, het telefoonnummer van 113 Zelfmoordpreventie. Dat raden we eigenlijk altijd wel aan. Maar het kan ook zijn dat we aanraden om iemand in de omgeving in te schakelen, omdat wij als Kindertelefoon soms niet zo één-twee-drie iets kunnen oplossen op grote afstand."

Luisterend oor

Farach begon als stagiair bij de Kindertelefoon en besefte tijdens die periode wat hij voor een jongere kan betekenen. Dat was voor hem dan ook de reden om door te blijven gaan als vrijwilliger. "Ik vind het heel fijn om kinderen en jongeren verder te helpen door middel van woorden en wat ik zelf weet", vertelt Farach. "Ik merkte tijdens mijn stageperiode dat er best wel veel kinderen niet iemand in hun directe omgeving hebben om mee te praten. Wij als vrijwilligers bij de Kindertelefoon kunnen wel zo'n persoon zijn. Dat is best wel mooi, vind ik."

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Check 113.nl of bel 0900-0113, het telefoonnummer van 113 Zelfmoordpreventie. Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen hier 24/7 anoniem en gratis gebruik van maken.

Ster advertentie
Ster advertentie