FunX

Held Khaled (23) geeft bijles aan jongeren die dat niet kunnen betalen

foto: Khaled Tamimy
  1. Newschevron right
  2. Held Khaled (23) geeft bijles aan jongeren die dat niet kunnen betalen

Stel je voor: je zit op school en hebt bijles nodig, maar je ouders kunnen het niet betalen. Dat is natuurlijk fucked up. Gelukkig bestaan er helden zoals Khaled en zijn medestudenten die het initiatief bedachten om gratis bijles te geven aan middelbare scholieren die het thuis niet breed hebben. In Start met Fernando vertelde Khaled hier meer over. Good vibes only!

Rolmodellen

Khaled studeert zelf aan de Universiteit van Amsterdam, maar vertelt dat dat niet iets vanzelfsprekends was voor hem. "Ik was op de middelbare school zeker niet altijd hard aan het werk. Ondanks dat heb ik toch de weg naar het hoger onderwijs kunnen vinden. Ik ben me er enorm bewust van wat voor rol mijn rolmodellen daarin gespeeld hebben." De rolmodellen die belangrijk waren in Khaleds leven, waren zijn ouders en oudere zus. Zo kon hij altijd bij zijn zus terecht voor vragen en bracht zij Khaled wel eens mee naar de uni.

"Ik besef me dat niet iedereen die rolmodellen gehad heeft. [...] Denk aan zoiets simpels als helpen bij een studiekeuze of meegaan naar open dagen. Vanuit dat opzicht wilden wij eigenlijk die rolmodellen zijn voor jongeren die er geen hebben in hun directe omgeving."

Dure grap

Zelf heeft Khaled nooit echt veel bijles gevolgd via school. Hij vertelt over de examentrainingen die een dure grap waren. "Drie- of vierhonderd euro voor een weekend, echt belachelijk. Mijn school had destijds een korting geregeld waardoor je voor honderd euro zo'n examentraining kon volgen. Dat heb ik in het verleden wel eens gedaan, maar ik heb verder niet echt veel bijles gehad. Mijn ouders hadden daar ook niet echt de middelen voor." Omdat hij zelf meemaakte hoe ontoegankelijk het krijgen van bijles of examentraining vaak was, zag Khaled dit als belangrijkste reden om dit zelf gratis aan te bieden voor jongeren die het thuis niet breed hebben.

Ongelijkheid aanpakken

Gelukkig doet Khaled niet alles alleen, maar samen met andere medestudenten. Misschien denk je nu van: hebben studenten het niet al druk genoeg? Ze moeten natuurlijk zelf studeren en hebben vaak een bijbaan om hun studie te kunnen betalen. Maar niet alleen dat, ze pakken hier en daar ook een feestje mee en willen de volgende ochtend misschien rustig uitbrakken. Hoe fix je dan een groep studenten die tijd wil maken om vrijwillig en gratis bijles te geven?

"Het zal je verbazen. Ik dacht dat het een vrij grote opgave was om studenten te motiveren om dit soort dingen te doen. Maar eigenlijk komen zij vanzelf naar ons toe en geven zij zelf aan dat ze de ongelijkheid en het gat in het onderwijssysteem aan willen pakken. Het is fantastisch."

StudieHub

Heb je zelf interesse in bijles? Check dan de stichting Diversity Talks van Khaled en zijn medestudenten. Daar kan je je aanmelden voor StudieHub of andere projecten die zij hebben. StudieHub is het huiswerkbegeleidingsproject dat drie keer per week te volgen is.

Ster advertentie
Ster advertentie