FunX

Held Sjoerd zet zich in voor daklozen met gratis knipbeurten

foto: Foto door: Kwadwo Amfo
  1. Newschevron right
  2. Held Sjoerd zet zich in voor daklozen met gratis knipbeurten

Het is vandaag de Werelddag van de Daklozen en iemand die zich inzet voor daklozen is Sjoerd a.k.a. de Straatbarbier. Hij geeft hen namelijk gratis knipbeurten. Van die good vibes houden wij natuurlijk ook, daarom sprak Fernando hem in Start.

Geen ervaring

Het idee ontstond twee jaar geleden toen Sjoerd een filmpje voorbij zag komen op Instagram. Daarin zag hij Canadese street barbers aan de slag gaan met dit mooie initiatief. Het grappige is dat Sjoerd in de jeugdzorg werkt en destijds helemaal geen ervaring als kapper had. Maar dat hield hem niet tegen om hier iets mee te gaan doen. Sjoerd legt uit: “Het is het tijdperk van het internet en alles is daarop te vinden. Ik heb mezelf heel veel aangeleerd via YouTube en ondertussen ook heel wat cursussen gevolgd.”

Opvangcentra

Sjoerd is vaak te vinden in opvangcentra zoals het Leger des Heils. Daar hebben ze vaak een centrale ruimte waar hij zijn ding kan doen. Hij zet dan zijn stoel en alle andere benodigdheden neer en begint vervolgens met zijn knipbeurten waarmee hij daklozen een strak en fresh kapsel bezorgt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reden?

Dit initiatief van Sjoerd is natuurlijk heel dope. Zelf is hij christen en voelt zich daardoor verantwoordelijk om anderen te helpen. Hij doet dit dan ook met alle liefde:

Het is sowieso een praktische manier om mensen te helpen. Naast dat zij er weer goed uitzien, gaan ze zich er ook gewoon een stuk beter van voelen. Dat vind ik belangrijk. Ik vind het zelf ook heerlijk om lekker bij de kapper te zijn geweest en me weer fresh te voelen.”

Hygiëne

Mensen hebben vaak een bepaald beeld van daklozen als het gaat om hygiëne. Hoe gaat Sjoerd daar zelf mee om? "Hygiëne is heel belangrijk, dus ik heb een desinfectiemiddel waarmee ik mijn tools tussen al mijn klanten door schoonmaak. Ik kan niet van ze verwachten dat ze uitgebreid gaan douchen voordat ze op mijn stoel gaan zitten. Daar moet je je overheen zetten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie