FunX

Shymo (19) moet naar de VS voor dure behandeling tegen zeldzame ziekte

  1. Newschevron right
  2. Shymo (19) moet naar de VS voor dure behandeling tegen zeldzame ziekte

De 19-jarige Shymo heeft een zeldzame en agressieve vorm van kanker die in Nederland niet te behandelen is. Haar enige optie is om naar Amerika te gaan waar er een experimentele behandeling tegen kanker is die haar misschien wel kan genezen. Shymo deed haar verhaal vanochtend in Start.

Liespijn

Het begon allemaal in november 2016 met pijn in haar lies. Een pijn die we waarschijnlijk allemaal wel eens hebben meegemaakt en meestal wel overgaat. Shymo zocht er dan ook niets achter, totdat het gevoel in haar been op een gegeven moment begon af te nemen. Na heel veel controles bleek uiteindelijk dat er iets in haar ruggenmerg zat. In april 2017 werd ze geopereerd en de maand erop kreeg ze het slechte nieuws: Shymo heeft kanker.

Één optie

Haar ziekte begon dus in haar ruggenmerg, maar inmiddels zit het ook op drie plekjes in haar hoofd. In Nederland kan er helaas niets gedaan worden qua behandelingen. Ze kreeg van de doktoren te horen dat er in de VS nog wél een optie is. Shymo: “Het zit nog in zo’n experimentele fase dat het niet in Nederland verkrijgbaar is. En dat is heel lastig, want dit zou wel hét medicijn moeten zijn dat ik nodig heb. […] Er zijn ook al hele goede resultaten uitgekomen.”

STRIJDER

Tussen alle zware behandelingen door heeft Shymo niet alleen gestreden tegen haar ziekte. Deze strijder bleef naar school gaan en behaalde in mei 2018 gewoon haar havo-diploma. Hoe ze dat heeft geflikt? “Dat vraag ik mezelf ook nog steeds af”, lacht Shymo. “Ik denk gewoon heel veel doorzettingsvermogen en het was ook een levensdoel.”

300.000 euro

Inmiddels heeft Shymo samen met haar familie de stichting Help Mo Nu opgericht. Er zijn ontzettend veel acties, zoals de lokale slager die grillworst verkoopt voor Shymo. Maar ook bijvoorbeeld een benefietavond en triatlon. Dat zijn die good vibes die we graag zien. Het streefbedrag is 300.000 euro en er is inmiddels al 166.000 euro verzameld binnen zes weken! En ook jij kunt helpen door te doneren via www.helpmonu.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie