Films, Series & TV

Botoxparty's en onveilige lipfillers in NPO3-programma 'Rambam'

foto: NPO3: RAMBAM
  1. Newschevron right
  2. Botoxparty's en onveilige lipfillers in NPO3-programma 'Rambam'

Dat cosmetische ingrepen steeds gebruikelijker worden, is niks nieuws. Zo worden er massaal lippen opgevuld voor de perfecte zwoele mond. Dat gebeurt niet alleen bij een cosmetisch arts, maar ook gewoon bij de schoonheidssalon op de hoek (lekker goedkoop) of op een botox- of fillerparty (gezellig). Maar mag iemand zomaar je lippen oppompen? Is dat wel verantwoord? En is er überhaupt controle op? NPO3-programma Rambam zocht het uit.

lippen pompen met een pen

Al snel ontdekten de presentatoren van Rambam dat er een nieuwe trend is in het volle lippen-land: de 'hyaluronpen'. Dat is een apparaatje dat je lippen kan opvullen zonder dat daar een naald aan te pas komt. Onder hoge druk wordt de filler met een snelheid van 800 km/uur als het ware in je lip geschoten. Dat lijkt handig, want het is goedkoper en makkelijker, maar het is absoluut niet zonder risico's. Dat kan dokter Peter Veldhuis bevestigen. Hij heeft een speciaal spreekuur voor mensen die complicaties hebben na botox of fillers. "Je hebt geen grip op waar die filler terecht komt. Wij zien problemen van mensen die daar heel sterk op reageren en dat kost best wat moeite om dat weer normaal te krijgen."

Mag iedereen zomaar lippen opvullen?

Nee, dat is niet verantwoord én verboden bij de wet, zegt dokter Catharina Meijer in de aflevering. Het is een medische ingreep en dus ben je niet bevoegd als je geen arts bent. De hyaluronpen is alleen zó nieuw, dat er nog geen duidelijke wetten over zijn. Een grijs gebied dus.

Cursus

Het internet zou het internet niet zijn als je daar niet gewoon voor een paar tientjes fillers en zo'n pen kunt bestellen. Doe je vervolgens voor een paar honderd euro een vier uur durende shady cursus, dan ontvang je een certificaat en kun je aan de slag als lippenvuller (en daar dus flink wat geld mee verdienen). Volgens de salon die zo'n cursus aanbiedt, is de pen volkomen veilig. In de aflevering luidt hun advies: "Zolang er geen rechtszaken zijn, gewoon doorgaan. Als je geld kunt verdienen, moet je geld verdienen."

Botoxparty

Lippen vullen gebeurt aan de lopende band. Zo worden er zelfs botoxparty's georganiseerd. Rambam probeert dit uit. De 'arts' komt gewoon bij je thuis langs, zodat je met een hele groep tegelijk je lippen kan laten doen. Gezellig, goedkoop, maar of het ook veilig is...?

Bij de Britse Rachael ging het vorig jaar mis op zo'n party. Ze kreeg foute fillers ingespoten en eindigde met een beschadigde ader en twee enorme lippen op de spoedeisende hulp. Het zekere voor het onzekere nemen als het gaat om je lichaam, is dus ook bij het opvullen van je lippen zeker niet iets waar je op zou moeten besparen.

Ster advertentie
Ster advertentie