Films, Series & TV

VPRO laat Ismail Ilgun toch geen programma over online shaming presenteren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. VPRO laat Ismail Ilgun toch geen programma over online shaming presenteren

De VPRO heeft besloten om Ismail Ilgun niet als presentator in te zetten voor een programma over online shaming dat op de planning stond. Verschillende vrouwen wezen de omroep erop dat Ismail Ilgun zelf te weinig afstand neemt van online shaming om zo'n programma te kunnen presenteren. Dat meldt de Volkskrant.

Klachten

Een van die vrouwen is journalist Asma el Ghalbzouri. Toen ze hoorde dat Ilgun voor de VPRO de slachtoffers van online shaming zou gaan interviewen, werd het zwart voor haar ogen. "Binnen 20 minuten had ik genoeg munitie verzameld om hem weg te krijgen, alleen had de VPRO die research natuurlijk zelf moeten doen", vertelt ze in gesprek met de Volkskrant. Ze lichtte de omroep in over haar bevindingen, waarna de rol van Ilgun steeds meer onder druk kwam te staan.

Online shaming

De beslissing van de VPRO om Ilgun van het project af te halen, had vooral te maken met interviews op zijn eigen YouTubekanaal met controversiële figuren zoals Youness Ouaali, die in februari 2020 werd veroordeeld omdat hij seks had met een minderjarige. El Ghalbzouri noemt Ouaali de "mastermind van de hedendaagse exposecultuur". Hij shamet namelijk meisjes en lhbti-jongeren via verschillende expose-accounts, omdat deze zich volgens hem niet 'correct' genoeg zouden gedragen. Toch zei Ilgun over hem dat hij veel slechtere mensen kent die op tv een podium hebben gekregen. "Youness is in mijn ogen niet slecht."

Besluit

Ook andere vrouwen wezen de VPRO op Ilguns activiteiten op internet, waarna de VPRO besloot om Ilgun niet meer te gebruiken als presentator voor dit online-programma. Dinsdag kreeg hij het van de VPRO te horen. "We waren al langer met hem in gesprek over zijn gedrag op internet. Er zitten heel gevoelige onderwerpen in deze serie. Een presentator moet zich goed kunnen inleven en een kritische houding kunnen aannemen, vooral tegenover mensen die zich schuldig maken aan shaming", aldus een woordvoerder van de VPRO.

Stop shaming

Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!

Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.

Ster advertentie
Ster advertentie