Naar homepage
Films, Series & TV

Eerste beelden film 'De Oost' over Indonesische onafhankelijkheid

  1. Newschevron right
  2. Eerste beelden film 'De Oost' over Indonesische onafhankelijkheid

De eerste beelden van de Nederlandse film De Oost zijn uitgebracht. In de dramafilm, die gaat over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, spelen onder andere Marwan Kenzari en Martijn Lakemeier. De Oost is een film van Gouden Kalf-winnaar Jim Taihuttu, die eerder verantwoordelijk was voor Rabat en Wolf.

Het verhaal

De Oost speelt zich af in 1946 in het toenmalige Nederlands-Indië. Johan (gespeeld door Martijn Lakemeier) is een jonge Nederlandse soldaat die wordt uitgezonden naar Nederlands-Indië. Hij moet daar samen met honderdduizend andere soldaten de orde op zaken stellen.

Johan is zwaar onder de indruk van de charismatische legerkapitein Westerling (gespeeld door Marwan Kenzari). Westerling treedt naarmate de oorlog escaleert steeds harder op tegen het verzet van de bevolking. De lijn tussen goed en kwaad wordt voor Johan daardoor steeds vager.

De Oost draait vanaf 10 september in de bioscoop.

Indonesische onafhankelijkheidsstrijd

Tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1949 trad Nederland soms uiterst gewelddadig op. Uit een historische studie is gebleken dat Nederlandse militairen, met medeweten van de politieke en militaire leiding in Den Haag en Batavia, structureel massageweld gebruikten en oorlogsmisdaden pleegden.

Koning Willem-Alexander maakte tijdens zijn staatsbezoek aan Indonesië in maart zijn excuses voor de Nederlandse geweldontsporingen tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Nooit eerder bood een Nederlands staatshoofd excuses aan voor het Nederlandse geweld tijdens deze periode.

Ster advertentie
Ster advertentie