Naar homepage
Up 2 Date

Dit werd er vandaag herdacht op de Indië-herdenking

  1. Newschevron right
  2. Dit werd er vandaag herdacht op de Indië-herdenking

Het is vandaag 72 jaar geleden dat er een einde aan de Japanse bezetting in Nederlands-Indië kwam. Tijdens de officiële herdenking in Den Haag werd hier bij stilgestaan.

Debrah Jade, de zangeres die ook wel de Nederlandse Alicia Keys wordt genoemd, mocht optreden bij de herdenking. Haar voorouders kwamen uit Nederlands-Indië. Morad & Shay spraken haar over waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan de Indië-herdenking.

Japan

In 1942, dit jaar precies 75 jaar geleden, viel Japan het toenamlige Nederlands-Indië binnen. Er volgden zware jaren waarin de meeste Europeanen en sommige Indo Europeanen vastgezet werden in kampen onder erbarmelijke omstandigheden. De rest van de bevolking leefde ook grotendeels in slechte omstandigheden. Vele families werden op brute wijze van elkaar gescheiden. Op 15 augustus 1945 gaf Japan zich over en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Thema 2017

Het thema van de Indië-herdenking van dit jaar was 'Verhalen over het leven'. Tijdens de herdenking werd verteld over de persoonlijke verhalen van zowel de overlevenden als degenen die omkwamen.

TE WEINIG AANDACHT?

Debrah Jade mocht tijdens de herdenking optreden. Haar opa is Indisch en haar oma Moluks. Zij vindt het erg belangrijk om deel te nemen aan de herdenking, omdat zij de verhalen van haar grootouders wil verspreiden. Volgens Debrah Jane mag er wel meer aandacht komen voor de diepgaande en heftige verhalen: "Wat is er daadwerkelijk gebeurd? Ieder familie heeft zijn eigen verhaal."

"De struggle was real"

Bron foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie