Films, Series & TV

RTL introduceert 'stereotypewaarschuwing' tijdens programma's

foto: ANP Kippa
  1. Newschevron right
  2. RTL introduceert 'stereotypewaarschuwing' tijdens programma's

RTL komt voortaan, waar nodig, met een zogenoemde 'stereotypewaarschuwing'. De zendergroep heeft besloten om kijkers vooraf in te lichten over het gebruik van stereotypen in programma's.

Uitvergrotingen

De melding op televisie verwijst door naar een pagina op de website van de zendergroep waar uitleg wordt gegeven. "In programma’s waarin gebruik wordt gemaakt van stereotypering, worden bepaalde kenmerken van personen moedwillig overdreven en uitvergroot. Stereotypen kunnen gebaseerd zijn op bijvoorbeeld afkomst, geslacht, leeftijd, etniciteit, seksuele identiteit, beroep of sociale klasse. Met name in programma’s waar humor en satire centraal staan, kan stereotypering voorkomen," luidt de tekst.

Volgens RTL is de uitleg bedoeld om kijkers te attenderen op "mogelijke, bewuste én onbewuste effecten van stereotypering." Daarentegen maken ze wel duidelijk dat de stereotypering nooit "vanuit racisme of discriminatiemotief" wordt ingezet.

Gooische Vrouwen

De melding was deze week voor het eerst te zien tijdens een herhaling van Gooische Vrouwen. Eerder werd al bekend dat het tweede deel van de filmversie opnieuw werd gemonteerd voor Videoland, nadat de regisseuse bij nader inzien niet te spreken was over de karikaturale wijze waarop een donker personage uit Afrika wordt neergezet.

Ster advertentie
Ster advertentie