Films, Series & TV

RTL deelt resultaten onderzoek De Villa na seksueel overschrijdend gedrag

foto: RTL
  1. Newschevron right
  2. RTL deelt resultaten onderzoek De Villa na seksueel overschrijdend gedrag

Afgelopen zomer lag RTL flink onder vuur nadat er sprake zou zijn geweest van seksueel overschrijdend gedrag in de realityserie De Villa. Te zien was hoe een deelneemster meerdere malen werd betast door een kandidaat, terwijl zij meerdere keren had aangegeven geen interesse in hem te hebben. RTL besloot tijdelijk alle realityseries te schrappen en startte een onderzoek. Daarvan brengen ze nu de resultaten naar buiten.De zender heeft twee onafhankelijke partijen onderzoek laten doen doen naar het voorval en de opnames van de serie. Daaruit wordt geconcludeerd dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Dat maakt RTL maandagochtend bekend.

Hoffmann Bedrijfsrecherche was verantwoordelijk voor een volledig integriteitsonderzoek naar het productie-, montage- en uitzendproces. Een speciaal team van experts, onder leiding van strafrechtadvocaat mr. Richard Korver, heeft een oordeel gevormd over de vraag of er sprake is van enig strafbaar handelen.

De volledige rapporten worden niet naar buiten gebracht. “De onderzoeken bevatten gevoelige persoonsgebonden informatie en daarom zullen alleen de conclusies op hoofdlijnen worden gedeeld waarbij de privacy van de individuele deelnemers wordt gewaarborgd.”

Conclusies uit het onderzoek

RTL deelt daarentegen wel de volgende drie ‘conclusies op hoofdlijnen’:

- Op basis van het (ruwe) beeldmateriaal, beschikbare documenten en gesprekken met betrokkenen heeft de commissie van experts onder leiding van strafrechtadvocaat mr. Richard Korver geoordeeld dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

- In de keten, met name het montage- en uitzendproces zijn ongelukkige inschattingen gemaakt, waardoor in de media en bij kijkers de perceptie kon ontstaan dat er strafbare feiten zouden zijn gepleegd.

- Er zijn geen onregelmatigheden geconstateerd in het productieproces op locatie. Hier was sprake van een veilige omgeving met duidelijke grenzen en passende ondersteuning.

Programmadirecteur van RTL, Peter van der Vorst, heeft een reactie naar buiten gebracht over de conclusies. “Hoewel het een opluchting is dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd en dat het productieproces op locatie zorgvuldig was, moeten wij wel lering trekken uit de conclusies. De beelden die de maatschappelijke discussie hebben aangewakkerd, zijn door de montage en onze checks geglipt. Dat had nooit mogen gebeuren en dat spijt ons”, laat hij weten. De oud-presentator snapt de ophef nog altijd heel goed. “Het is heel begrijpelijk dat dit tot publieke verontwaardiging heeft geleid. Dat is onze verantwoordelijkheid en dat hebben we ook uitgesproken naar de deelnemers.”

Hoe nu verder?

De gebeurtenissen zullen er dan ook zeker toe leiden dat RTL gaat aanpassen op het gebied van ‘verleidings-tv’. “We hebben aanbevelingen gekregen die onze processen verder zullen verbeteren. We leggen die vast in een nieuw protocol met als basis aangescherpte ethische normen”, aldus Peter.

“Eerder dit jaar hebben we bij RTL al de eerste aanpassingen gedaan, waaronder verscherpt toezicht op het proces tussen montage en uitzending. We gaan met een onafhankelijke partij aan de slag om dat protocol tot uitvoering te brengen, zodat we niet alleen ons bewustzijn vergroten, maar er ook consequent naar handelen”, sluit hij af.

Tim Hoffman mengde zich destijds ook in de discussie en ging verhaal halen bij de producent. Bekijk hieronder hoe dat er aan toeging.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie