Films, Series & TV

Șulenur mag geen rechter worden omdat ze een hoofddoek draagt

foto: NPO Nieuwsuur
  1. Newschevron right
  2. Șulenur mag geen rechter worden omdat ze een hoofddoek draagt

Rechtenstudente Șulenur Turk droomt er al van jongs af aan van om rechter te worden, maar vanwege haar hoofddoek mag ze die functie niet uitvoeren. In Nieuwsuur vertelde ze er meer over. "Toen dacht ik: dan word ik wel officier van justitie, een mooi alternatief. Op m'n vijftiende kwam ik erachter dat dat ook niet mocht om dezelfde reden. Toen heb ik wel gehuild."

Quote

Ik wil gewoon mijn bijdrage leveren aan de maatschappij en daar zou mijn hoofddoek geen effect op moeten hebben.

Șulenur

Kiezen tussen hoofddoek en droombaan

Zelf geeft Șulenur aan dat ze er geen problemen mee zou hebben als een rechter zijn of haar politieke voorkeur of geloofsovertuiging zou laten zien door middel van kleding of andere uiterlijke kenmerken. "Ik weet dat uiterlijk niks te maken heeft met wat ze gaan zeggen. Ik weet hoe rechters worden opgeleid. Het beïnvloedt mijn vertrouwen in de rechters niet."

Toch geldt in Nederland nu de regel dat rechters en politieagenten er allemaal hetzelfde uit moeten zien en geen hoofddoeken, keppeltjes of kruisjes mogen dragen. Dit om neutraliteit uit te stralen. "Die zaken houden we buiten de werkzaamheden van deze bijzondere beroepen", aldus VVD-kamerlid Ingrid Michon. "Als ze een functie met uniform willen bekleden, moeten ze ervoor kiezen om de hoofddoek af te doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook bij de politie

Ook politievrouw Sarah vertelt in de aflevering van Nieuwsuur haar verhaal. Zij werkt nu in een adviesfunctie, omdat ze niet op straat in uniform mag werken vanwege haar hoofddoek. "Ik word er nog steeds heel erg emotioneel van als ik naar m'n uniform kijk. Dit is wat ik graag wil: het pak dragen. Wat mij betreft hoeft die hoofddoek nooit het probleem te zijn." Ze besloot het verbod op hoofddoekjes aan te vechten. "Een hoofddoek in dezelfde kleur als het uniform zou wat mij betreft geen afbreuk doen aan de neutrale uitstraling."

Quote

Er zijn heel veel moslima's met een hijab die heel graag bij de politie willen om de burger te dienen. Tegen die groep ambitieuze vrouwen zeggen we 'nee'.

Sarah

Het College van de Rechten van de Mens gaf Sarah gelijk. "Neutraliteit en partijdigheid zitten ín je hoofd, niet op je hoofd", aldus voorzitter Adriana van Dooijeweert. "Ik snap dat de rechtspraak en de politie ook een bepaalde uitstraling willen, maar als puntje bij paaltje komt, gaat de partijdigheid toch over hoe jij als professional tot een oordeel komt. Of je daarbij een hoofddoek of keppeltje op hebt of dat er op internet staat dat je in de ouderraad van een katholieke school zit: daar neem je afstand van als je professioneel bezig bent."

Verbod mag blijven

Het advies van het College is echter niet bindend en dus is de regering in Den Haag niet verplicht om de regels te veranderen. Eerder deze maand bepaalde het Europese Hof nog dat bedrijven juridisch gezien hun personeel mogen blijven verbieden om religieuze uitingen te dragen op de werkvloer. Volgens het Hof is het verplicht maken van neutrale kleding gerechtvaardigd door "de behoefte van een werkgever om een neutraal imago naar klanten uit te stralen en sociale conflicten te voorkomen".

Naar het buitenland

In de Verenigde Staten, Canada, Engeland en Nieuw-Zeeland lopen wel agenten rond met een hoofddoek of tulband. Șulenur gaat nu voor een baan als advocaat, maar rechter worden blijft haar droom. Ook als ze daarvoor naar een van die landen moet verhuizen. "Ik vind het dus wel belangrijk. Ik wil gewoon mijn bijdrage leveren aan de maatschappij en daar zou mijn hoofddoek geen effect op moeten hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie