FunX

Samya wil gevraagd worden vanwege skills, niet vanwege hoofddoek

foto: Instagram: samyahafsaoui
  1. Newschevron right
  2. Samya wil gevraagd worden vanwege skills, niet vanwege hoofddoek

Samya Hafsaoui is een bekend gezicht in de media. Ze is te zien in verschillende tv-programma's en kranten en druk met verschillende projecten, maar er zijn bepaalde verzoekjes die ze liever niet meer aanneemt. En dat is wanneer het alleen maar over haar hoofddoek of afkomst gaat. In de TopiX-podcast vertelde ze waarom.

"Het was: we bellen Samya als we een verhaal willen over discriminatie, maar niet als we gewoon een goede interviewer willen. Dat was heel heftig voor mij om te beseffen, dat mensen me zo zagen."

Niet moslim als beroep

Samya vertelt dat ze regelmatig werd gevraagd voor items omdat ze moslima is en ze iemand wilden hebben die daar iets over kan zeggen. Of wanneer een krant, tijdschrift of ander platform een 'zielig verhaal' over discriminatie wilde vertellen. "Maar we zijn niet van beroep moslim. Terwijl mensen dat echt wel zien als iets waar ze ons voor op kunnen bellen. Zo van: we hebben een moslim nodig, dus we geven jou geld."

Samya vindt het jammer dat er op zo'n moment niet verder gekeken wordt naar wat ze te bieden heeft als journalist. "Ik vind zulke 1-op-1 verzoeken heel heftig, omdat dat op een gegeven moment 80% van mijn inbox was." Nadat ze aangaf dat zulke verzoeken 'best raar' zijn, is dat gestopt. Het werkveld verandert, merkt ze op. "Mensen worden nu gevraagd voor hun skills."

CLICHÉS

Onderwerpen zoals identiteit of geloof bespreekt Samya dus liever niet meer in interviews. "Ik ben gestopt met interviewverzoeken aannemen die gaan over mijn identiteit en niet over mijn werk." Dat soort thema's bespreekt ze liever op haar eigen manier, bijvoorbeeld in de podcast The Podfast de ze tijdens de ramadan maakte met de Italiaanse journaliste Sumi. Daarin worden verschillende issues besproken die de twee mediamakers tegenkomen tijdens hun werk. Bijvoorbeeld dat er in fictieverhalen rondom personages met een hijab vaak dezelfde verhaallijnen worden gebruikt: "Vaak is het: meisje ontmoet non-moslim jongen, doet hoofddoek af en vecht met ouders. Supercliché. Mensen denken dat als je een hoofddoek op hebt, dat je hele leven draait om je hoofddoek."

TopiX podcast

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Ster advertentie
Ster advertentie