FunX

Samya schrijft over een verliefde moslima: "Die verhalen worden weinig verteld"

foto: ANP Kippa
  1. Newschevron right
  2. Samya schrijft over een verliefde moslima: "Die verhalen worden weinig verteld"

In de TopiX-podcast spreekt Natasja elke week een opvallend en inspirerend persoon. Samya Hafsaoui, journalist, presentatrice en schrijfster, is als eerste aan de beurt. Zij werkt momenteel aan een boek waarmee ze de taboes rondom verliefdheid en relaties bij moslima's hoopt te doorbreken. "Die verhalen worden heel weinig verteld."

Roman over een moslima

"Ik hoop dat er een revolutie komt met hele normale verhalen van tienermeisjes die we nu missen in de media", vertelt Samya. De roman die ze nu schrijft, gaat over een Marokkaans meisje dat opgevoed is met de opvattingen dat seks voor het huwelijk een no-go is en dat je het beste zo snel mogelijk kan trouwen. "Wat bij mij het geval was: je wordt heel lang opgevoed met het idee dat jongens vies en gevaarlijk zijn en dan opeens moet je ermee trouwen, wat een hele rare switch is. Een switch waar we niet vaak over praten."

In het verhaal wil ze ook een stukje voorlichting geven: "De basics van seksuele opvoeding op een veilige, leuke en vrolijke manier in de vorm van een roman."

Hoofddoek

Helaas krijgt Samya nog regelmatig lelijke uitspraken naar haar hoofd geslingerd. Die hebben vaak te maken met haar hoofddoek, waar nog te vaak het label 'onderdrukking' aan wordt gehangen. "Soms is dat niet iemands schuld", zegt ze. Ze begrijpt het, want bij sommige meiden is er inderdaad sprake van een negatieve situatie, maar in haar geval niet. "Ik hoop dat wanneer mensen zien hoe ik ben en hoe ik me gedraag - in mijn eigen vrijheid en met autonome beslissingen - dat ze denken: oh, het kan wél."

"Er zijn nog best wel weinig meisjes met hoofddoek die dit werk doen."

carrièreTips van Samya

Van items maken voor De Wereld Draait Door tot het interviewen van wereldsterren zoals Billie Eilish en Lizzo: Samya is flink aan de weg aan het timmeren. Dat doet ze allemaal op eigen kracht en inmiddels kan ze dan ook behoorlijk goed advies geven op het gebied van carrière, ambities en het waarmaken van je dromen. Check hier vier van Samya's wijsheden en doe er je voordeel mee!

  • "Het is oké als je van alles een beetje wil doen."

Volgens Samya is het een misvatting dat je je per se op één kwaliteit moet focussen of in één job moet uitblinken. Wat haar betreft hoef je geen keuze te maken als er meerdere dingen zijn die je wil ontdekken of proberen. "Gemiddeld zijn is niet slecht. [...] Als je denkt: dit wil ik maken, dit is mijn missie: doe het!"

  • "Als je nee zegt, kom met een alternatief."

Zie je een bepaald aanbod niet echt zitten? Sla het niet zomaar af met een simpele 'nee bedankt', maar kom met een idee dat je wél leuk vindt. "Dan weten mensen wat ze aan je hebben. En wie weet vinden ze dat wel nóg leuker."

  • "Soms doe je dingen waar je niet direct een resultaat van ziet."

Een cursus doen, het oefenen van een bepaalde skill of een taak uitvoeren die niet bij je functie past: het lijkt misschien alsof je er nu niks aan hebt, maar wie weet krijg je volgend jaar een kans waarbij het perfect van pas komt.

  • "Zorg dat je niet wordt gebruikt door mensen."

Je hoeft niet altijd maar dankbaar te zijn voor een kans. Natuurlijk is het soms niet erg om werk te doen zonder (grote) vergoeding, omdat je het bijvoorbeeld gewoon heel leuk of belangrijk vindt, maar je moet nooit je eigen waarden uit het oog verliezen. "Iedereen zit op jou te wachten. Dat is niet high-class doen, maar gewoon geloven in jezelf en wat je te bieden hebt."

Podcast

Meer podcasts luisteren? Hier vind je alle afleveringen van TopiX en WorX op een rij, maar je kunt ze ook via Spotify beluisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie