Up 2 Date

24 jaar cel voor Iraanse vrouw die hoofddoek afdeed

foto: White Wednesdays
  1. Newschevron right
  2. 24 jaar cel voor Iraanse vrouw die hoofddoek afdeed

De 22-jarige Saba Kordafshari heeft 24 jaar celstraf gekregen voor het afdoen van haar hoofddoek. En met haar nog acht andere Iraanse vrouwen, waaronder Yasaman. Haar is een gevangenisstraf opgelegd van 16 jaar.

verplicht

In Iran zijn vrouwen verplicht om een hoofddoek te dragen. Een groep strijdlustige vrouwen vecht daartegen - waaronder Saba - met alle gevolgen van dien. De reden dat de acht vrouwen zo'n lange tijd achter tralies moeten zitten: volgens de Iraanse autoriteiten zouden ze corruptie en prostitutie verspreiden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

38 jaar cel en 148 zweepslagen

Behalve Saba en Yasaman werd eerder dit jaar ook de Iraanse mensenrechtenadvocaat en activist Nasrin Sotoudeh (56) veroordeeld tot 38 jaar celstraf en 148 zweepslagen. Zij verdedigde vrouwen die protesteerden tegen het verplicht dragen van een hoofddoek.

petitie tekenen

Amnesty International vindt de opgelegde straffen overdreven hoog en ziet de situatie in Iran verslechteren. Dat laat de organisatie weten op hun website. Ze zijn een petitie gestart om te zorgen dat Saba en alle andere vrouwen die onterecht vastzitten zo snel mogelijk worden vrijgelaten.

Volgens Amnesty zat Saba - die begin juni 2019 werd gearresteerd - elf dagen in eenzame opsluiting. Daarnaast werd ze gedwongen om de protesten tegen de verplichte hoofddoek af te keuren.

witte woensdag-protesten

De protesten tegen de verplichte hoofddoeken in Iran worden ook wel de Witte Woensdag-protesten genoemd. Vrouwen doen niet alleen hun hoofddoek af, maar hangen ook een witte hoofddoek aan een stok.

Ster advertentie
Ster advertentie