OMG

VIDEO: Iran, het land waar niets mag, maar alles kan

  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Iran, het land waar niets mag, maar alles kan
In Iran mag je niets, maar toch kan alles. Thomas Erdbrink laat je in de vierdelige serie 'Onze Man in Teheran' zien hoe dat kan. "Iran zet je op het verkeerde been, verleidt, en speelt met je. Niets is wat het lijkt en alles zal verbazen."

Geduld

Het duurde vijf jaar voordat correspondent Thomas Erdbrink en regisseur Roel van Broekhoven eindelijk toestemming kregen van de autoriteiten in Iran om de nieuwe VPRO serie Onze man in Teheran te maken en het eindresultaat is een mustsee!

Verliefd in Iran

Thomas Erdbrink kwam twaalf jaar geleden naar Iran en bleef voor de liefde. Hij raakte verliefd op fotograaf Newsha Tavakolian, maar moest wel heel erg wennen aan het land en de aparte gebruiken. In de eerste aflevering staan vrouwen centraal, waaronder zijn echtgenote en zijn schoonmoeder.



Relieuze politiek

Religie en politiek gaan hand in hand in Iran. Het gaat zo diep dat sommige Iraniërs in hun slaap "Dood aan Amerika, Israël of Engeland" schreeuwen. Een andere vijand is volgens Iraniërs het internet. Dat merkt Thomas zodra een bevriende journalist (Jason) opgepakt wordt en verdwijnt.



Lijden

Waarom willen Iraniërs zo graag lijden? Een Iraanse vriendin van Thomas wil als martelaar sterven net als haar vader, maar waarom? In het stadje Khomeinishahr rouwt de hele bevolking tien dagen lang om de dood van imam Hoessein. Het klinkt normaal, totdat je beseft dat Hoessein bijna 1400 jaar geleden om het leven kwam.



Moraal v/h verhaal

Hoe ontlopen Iraniërs de strenge moraalpolitie? Hoe zit het met eerwraak? Waarom besteden vrouwen zo ontzettend veel aandacht aan hun uiterlijk als ze overal gesluierd rond moeten lopen?

Ster advertentie
Ster advertentie