Films, Series & TV

Tatanka oneens met klachten over Dream School: "Je moet zelf je leven op de rit houden"

foto: Margriet van der Linden
  1. Newschevron right
  2. Tatanka oneens met klachten over Dream School: "Je moet zelf je leven op de rit houden"

Dit seizoen van Dream School krijgt een extra aflevering, vanwege de vele klachten over de nazorg van het programma. Meerdere (oud-)deelnemers gaven namelijk aan niet tevreden te zijn over de manier waarop ze zijn begeleid en behandeld tijdens en na het programma. Dit deelden zij de afgelopen week uitgebreid in de media.

Klachten

In totaal achttien Dream School-leerlingen voelden zich onder druk gezet om over dingen te praten waar zij het liever niet over wilde hebben op televisie. "Je bent moe, je bent elkaar zat, er ontstaat spanning en met al die camera’s erop is dat een cocktail voor sensatie", vertelt Tamar uit seizoen 2 aan de Volkskrant. Ook zijn ze niet tevreden over het natraject van het programma. De beloofde nazorg is volgens hen onvoldoende geleverd.

Teleurgesteld

Joëlle vertelde maandagavond bij M waarom ze zich zo teleurgesteld voelt: "Ik heb heel veel moeite met hoe ik in beeld gebracht wordt. Heel boos. Terwijl ik kan ook wel lachen en leuk meedoen en dat komt weinig in beeld. En ja, met de nazorg klikte het niet helemaal. Dus daar heb ik ook mijn beklag over gedaan."

Niet mee eens

Tatanka, die ook aanwezig was bij M, is het niet eens met de klachten over het programma en heeft de klachtenbrief dan ook niet ondertekend. "Dream School kan heel veel voor je doen, maar uiteindelijk ben je zelf degene die je leven op de rit moet houden. Ze kunnen voor jou school, werk en stage voor je zoeken. Je moet ook zelf input geven."

Volgens haar heeft ze een perfecte nazorg gehad, maar zijn er wel dingen die beter kunnen. Daarmee doelt ze op het krijgen van mediatraining en informeren waar je als (oud-)deelnemer beter wel en niet aan mee kunt werken. "Volgens mij hebben heel veel mensen niet helemaal doorgehad wat de effecten ervan zijn. Ze zijn op hun eigen houtje dingen gaan doen. Ook omdat ze te weinig zijn geïnformeerd."

Heftige reacties

Rector Eric van 't Zelfde zat ook aan tafel om zijn mening te geven. Hij gaf aan dat Lucia en hij de klachten zich erg aantrekken. "We zijn erg begaan met de leerlingen." Toch denkt hij dat er wel voldoende begeleiding tijdens en na het programma is. Volgens hem heeft een groot gedeelte van de problemen te maken met de vele haatreacties die op het internet rondgaan: "Social media zijn funest voor ons programma." Hoewel hij ook veel complimenten aan de leerlingen voorbij ziet komen, noemt hij de reacties dit jaar "ongekend heftig".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bijeenkomst

De makers van het programma kunnen zich niet herkennen in de klachten van de deelnemers. De omroep NTR heeft daarom een bijeenkomst geregeld met de leerlingen uit alle drie de seizoenen, de makers van het programma, een psycholoog en de begeleiders van het natraject. In een verklaring zegt de mediadirecteur van de NTR dat zij het gesprek als goed heeft ervaren en dat er misverstanden aan beide kanten zijn opgehelderd.

De extra uitzending van het seizoen is op maandag 29 april om 21.20 uur op NPO 3 te zien.

Ster advertentie
Ster advertentie