Films, Series & TV

Chinese ouders zien dochter die ze gedwongen moesten afstaan na 15 jaar terug

  1. Newschevron right
  2. Chinese ouders zien dochter die ze gedwongen moesten afstaan na 15 jaar terug

Vijftien jaar gelden werden de trotse Chinese vader en moeder Gong ouders van hun tweede dochter. Vanwege de eenkindpolitiek die toen in China heerste, werd hun pasgeboren dochter op een gruwelijke manier van hun afgenomen en afgestaan aan een weeshuis. Vanuit daar werd het meisje geadopteerd door een Nederlands gezin.

Video niet beschikbaar

Niet accepteren

De familie Gong kon dit niet accepteren en bleef al die jaren zoeken naar hun dochter. Ze gingen continu langs bij het weeshuis om informatie te vragen en zorgden er ondertussen voor dat hun dochter nog steeds onderdeel uitmaakte van het gezin. Ze bleven haar verjaardag vieren en maakten zelfs een kamer voor als hun dierbare dochter ooit terug zou keren. Na een jarenlange zoektocht, kregen ze van het weeshuis de contactgegevens van haar adoptieouders in Nederland. In Spoorloos was te zien hoe de familie eindelijk werd herenigd met elkaar.

Vader: "Ze is altijd in ons hart gebleven. We hebben haar ontzettend gemist"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Te vondeling gelegd

De 15-jarige Nina en haar ouders wisten tot voor kort helemaal niets van haar biologische ouders. Het hele gezin was al die jaren in de veronderstelling dat Nina te vondeling was gelegd. Dat was namelijk het verhaal dat zij vanuit het weeshuis meekregen. Totdat post uit China het rustige leventje van het gezin volledig op z'n kop zette en ze erachter kwamen dat Nina helemaal niet te vondeling is gelegd.

Post

Het begon allemaal met post van Nina's biologische zus, die anonieme brieven stuurde met het verhaal dat ze een student uit China was die een penvriendin zocht. Nina's ouders vonden de brieven apart en hadden naar eigen zeggen geen tijd om erop te reageren. Een tijdje later kregen ze echter een doos thuisgestuurd die niet genegeerd kon worden. In de doos zaten cadeautjes uit China die de familie Gong voor hun verzameld had, maar belangrijker nog: er zat een foto-album in met foto's van de pasgeboren Nina en haar biologische moeder. Ook had de familie drie dna-testen erin gedaan.

Niet lasigvallen

Het werd Nina's adoptieouders allemaal een beetje teveel. Ze besloten Nina, die toen nog 12 jaar oud was, niks te vertellen over de doos. Beiden waren van mening dat het haar ontwikkeling in de weg zou staan. Wel besloten ze de familie Gong foto's en updates te blijven sturen over Nina.

Dankbaar

De familie Wong begreep deze keuze heel goed. "Ze hebben die beslissing genomen in het belang van Nina," vertelt Nina's biologische vader. "We wilden haar echt niet onder druk zetten tijdens haar jeugd. We wilden haar natuurlijk zo min mogelijk onder druk zetten. Daarom hebben we het allemaal op deze manier aangepakt." De hele familie was vooral ontzettend blij, gerust en dankbaar dat Nina in zo'n goed gezin opgroeide. Alle foto's die ze opgestuurd kregen, hingen ze op in Nina's kamer. "In de periode dat wij Nina niet konden beschermen, werd ze liefgehad en verzorgd en groeide ze op in een warm gezin. Wij zijn Nina's ouders en haar twee broers erg dankbaar", vertelt Nina's zus.

Geen geheim

Uiteindelijk besloten Nina's adoptieouders het hele verhaal toch te vertellen aan Nina, omdat ze niet langer zo'n geheim voor haar wilde bewaren. Nina vond het heel heftig om te horen dat ze niet te vondeling was gelegd, maar op een verschrikkelijke manier bij haar ouder was weggehaald. Maar nog meer indruk maakte het feit dat haar familie zoveel moeite en toewijding heeft gelegd in de zoektocht naar haar.

"Het is heel bijzonder dat zij naar mij zijn blijven zoeken. Want het is bijna onmogelijk - zou je denken - om een kind uit China, dat is geadopteerd in Nederland, te vinden. Dat is bijna onmogelijk. En dan toch de kracht hebben om toch door te blijven zoeken."

Hereniging

De hereniging tussen de biologische ouders en Nina, was zoals je je kunt voor stellen een zeer heftig moment. Hoewel iedereen emotioneel was, overheerste er bij iedereen vooral blijdschap en dankbaarheid. De familie Wong had een heel groot feest - inclusief vuurwerk, tientallen gasten en tafels vol eten - geregeld ter ere van de terugkomst van hun lang verloren dochter.

Ster advertentie
Ster advertentie