Films, Series & TV

Milouska Meulens open over jeugd vol schaamte: "Ik liep een depressie op"

foto: NPO Start
  1. Newschevron right
  2. Milouska Meulens open over jeugd vol schaamte: "Ik liep een depressie op"

Dream School, het NPO-programma waarin vroegtijdige schoolverlaters een poging doen om hun leven weer op de rit te krijgen, is weer van start gegaan. In de aflevering die gisteren werd uitgezonden kregen de leerlingen les van Milouska Meulens en Willie Wartaal, die beiden heftige persoonlijke verhalen deelden.

Quote

Ik schaamde me voor hoe het thuis was: geen geld en een moeder die het niet in haar eentje redde.

Milouska Meulens

Schaamte

Omdat wordt verwacht dat de jongeren op Dream School zichzelf openstellen, besloot presentatrice Milouska als gastdocent ook haar kwetsbare kant te laten zien. Zo vertelde ze voor het eerst over de grote schaamte waar ze al haar hele leven mee worstelt. "Ik schaam me al zolang ik me kan herinneren. Voor alles: voor mezelf, hoe ik eruitzie, wie ik ben en het leven dat ik had als kind."

Moeilijke thuissituatie

Milouska woonde een groot deel van haar jeugd niet bij haar ouders, zat op elf verschillende scholen en woonde vanaf haar zestiende op zichzelf. "Ik schaamde me voor hoe het thuis was: geen geld en een moeder die het niet in haar eentje redde, waardoor er vaak andere mensen waren die voor ons moesten zorgen. (...) We hadden geen geld om vloerbedekking te kopen en er waren dus huizen waar we op beton sliepen."

Ze verzon leugens en verhaaltjes om maar niks over haar thuissituatie te hoeven delen. "Ik schaamde me er ook voor dat m'n vader ons had verlaten, dus ik zei: 'Hij vaart op zee'. Eén keer schaamde ik me zó erg, dat ik flauwviel." Dat gebeurde toen een vrouw die voor haar zorgde, haar uitschold toen Milouska ongesteld was en tegen haar regels in de keuken stond. "Ze zei waar alle andere kinderen bij waren: 'Uit m'n keuken met je stinkende kut!'"

Hyperventilerend presenteren

Lange tijd stopte Milouska haar schaamte weg, ook toen ze op televisie te zien was als presentatrice. "Ik heb wel eens het Jeugdjournaal staan presenteren terwijl ik aan het hyperventileren was. Ik praatte er dan toch doorheen, hopende dat niemand het zou merken."

Twee jaar geleden brak ze: "Toen moest ik er echt aan toegeven dat ik een depressie had opgelopen. Ik heb me letterlijk kapot geschaamd. Ik wil dat niet meer en ook niet voor jullie", vertelt ze de Dream School-klas.

Drugsverslaafde moeder

Ook Willie Wartaal staat dit seizoen voor de klas om de jongeren te inspireren. Hij helpt ze bij het schrijven van een rap, maar deelt ook de struggles uit zijn eigen jeugd. Zo was zijn moeder zwaar drugsverslaafd. "Ik heb haar alle soorten drugs zien gebruiken."

Omdat zijn moeder niet in staat was voor haar kinderen te zorgen, ontfermde Willie zich vaak over zijn jongere broertje. "De koelkast en kasten waren leeg, er was gewoon niks in huis. Vervolgens moesten we naar de eindhalte lopen van bus 37. Die bussen stonden er gelukkig altijd al, dus kon je achterin gaan zitten en hopen dat de buschauffeur niet vroeg of je en kaartje had."

Niet laten belemmeren door het verleden

Willie vertelt dat zijn omgeving weinig vertrouwen had in zijn toekomst, iets wat veel leerlingen herkennen. "Ze hadden zoiets van: dat wordt niks met hem." De rapper worstelde lange tijd met gevoelens niet goed genoeg te zijn, maar door zijn verhaal te delen met de klas, wil hij meegeven dat je verleden je niet hoeft te belemmeren. "Ik kan hun shit niet oplossen, maar wel naar ze luisteren."

Dream School is elke maandag om 21:15 uur te zien op NPO 3. Je kunt de afleveringen hier terugkijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie