Films, Series & TV

Danny Ghosen confronteert online shamers: "Ik heb dat meisje gewoon kapotgemaakt"

foto: YouTube: vpro
  1. Newschevron right
  2. Danny Ghosen confronteert online shamers: "Ik heb dat meisje gewoon kapotgemaakt"

Online shaming, oftewel iemand digitaal aan de schandpaal nagelen door het delen van (intieme) foto's, video's en/of persoonlijke gegevens, kan vreselijke gevolgen hebben. Slachtoffers worden hier vaak nog jaren door achtervolgd met alle mentale gevolgen van dien. In de nieuwste aflevering van Danny's Wereld gaat Danny Ghosen in gesprek met een paar jonge mannen die hieraan meedoen. Online shamers dus. Waarom doen zij zoiets?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jaloezie en wraak

Danny spreekt een jongen die in twintig Telegramgroepen zit. Hij wil niet herkenbaar in beeld. "Per groep zitten er 20.000 tot 30.000 mensen in", vertelt hij. In de groepen worden meisjes 'exposed', oftewel met foto's en gegevens in de groep gegooid, waarna ze massaal worden lastig gevallen. De jongen heeft uit jaloezie en wraak zelf ook wel eens foto's gedeeld nadat een meisje zijn hart had gebroken. Nu ziet hij in dat hij dat nooit had mogen doen. "Dat was een hele domme fout. Ik heb toen met haar om de tafel gezeten en eerlijk gezegd dat ik het was. Toen ik erover nadacht, dacht ik: het is niet goed wat ik deed, want ik heb dat meisje gewoon kapotgemaakt", vertelt hij. "Ik heb er van geleerd."

Foto's te koop

Diezelfde jongen vertelt dat er nog veel meer aan de hand is in die Telegramgroepen. Zo worden er foto's van minderjarige meisjes te koop aangeboden. Soms zelfs van kinderen van zes jaar oud. Kinderporno dus. "Een vriend van me kocht een keer zo'n Dropbox voor de gein. Maar doe maar niet voor de tweede keer, want het is een probleem."

Geen reden

Niet alle shamers hebben achteraf spijt zoals de eerste jongen. Danny spreekt ook een andere, onherkenbare, jongen die zegt tientallen jongens en meiden te hebben 'exposed'. "We liegen gewoon. Ik noem sowieso altijd de omgeving waarin ze woont en haar nummer en Snapchat zet ik er ook bij. En dan gewoon een lulkoekverhaal." Een goede reden om dit te doen, heeft hij niet, zo geeft hij zelf toe. Hij legt de verantwoordelijkheid en schuld bij het slachtoffer. "Had ze die foto's maar niet moeten maken. Zo kijk ik ernaar. Je moet gewoon nadenken voordat je een foto maakt."

De jongen zegt zich goed bewust te zijn van waar hij mee bezig is. Zo zijn er gevallen bekend waarbij slachtoffers van online shaming zo veel last hebben van de gevolgen, dat ze zelfmoord plegen. "Ik besef wat ik doe, ik besef de consequenties", zegt de jongen. Toch gaat hij door. "Ik word niet gepakt."

Mentaal gebroken

In de vorige afleveringen ging Danny in gesprek met slachtoffers van online shaming, onder wie Ouassima. In 2017 ging er een seksfilmpje rond waar haar naam onder was geplakt en daar wordt ze nog altijd door achtervolgd. "Het heeft ontzettend veel impact op mijn leven. Je wordt er continu mee geconfronteerd en dat maakt iets kapot in je", vertelde ze. "Soms sta ik als host op het podium en dan denk ik: luisteren mensen wel naar wat ik zeg of speelt die video continu door hun hoofd? Dat heeft me mentaal gebroken."

Ouassima vertelde ook bang te zijn dat online shaming nooit stopt. "Zolang grote social media-platformen dit blijven toelaten en er op juridisch vlak van alles nog zo vaag blijft, komt hier geen einde aan."

Danny's Wereld is elke donderdag om 21:05 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen terugkijken op het YouTube-kanaal van de VPRO.

Hulp bij online shaming of exposing

Ben je slachtoffer geworden van online shaming of exposing? Dan is het belangrijk om daarover te praten. Als je daarvoor niet bij je familie of vrienden terechtkan of -durft, kan je naar hulporganisaties zoals Slachtofferhulp Nederland, fier.nl of helpwanted.nl. Hulpverleners staan daar telefonisch of in een online chat voor je klaar om je advies te geven en verder te helpen. Bijvoorbeeld met het verzamelen van bewijs, het maken van een plan om het te vertellen aan je omgeving of bij psychische klachten zoals slapeloosheid of depressiviteit. Ook zijn er in de grote steden lokale initiatieven die je kunnen helpen, zoals Jij Staat Niet Alleen in Amsterdam.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Stop shaming

Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!

Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.

Ster advertentie
Ster advertentie