Films, Series & TV

Docu: hoe zusjes Lotte (18) en Roos (16) langzaam doof en blind worden

foto: Herrie
  1. Newschevron right
  2. Docu: hoe zusjes Lotte (18) en Roos (16) langzaam doof en blind worden

Je staat midden in het leven en wil nog van alles, maar het wordt verziekt door het feit dat je langzaam doof en blind aan het worden bent. Hoe fucked up is dat! De zusjes Lotte (18) en Roos (16) weten er alles van, want zij hebben beide het syndroom van Usher, dat dit veroorzaakt. Voor de documentaire Voor het donker wordt, zijn de meiden twee jaar lang gevolgd. Hierin is te zien hoe ze met deze moeilijke situatie omgaan en tegelijkertijd ook nog alles uit het leven proberen te halen.

noodgedwongen stoppen

Terwijl Lotte een opleiding doet om fotograaf te worden, is Roos bezig met haar eindexamen. Daarna wil ze het liefst een carrière als hockeyster. Ze speelde op hoog niveau, maar moest noodgedwongen stoppen omdat ze de bal niet meer zag. Lotte en Roos moeten hun toekomstdromen bijstellen, maar willen nog wel het Noorderlicht zien voordat ze helemaal niks meer aan hun ogen en oren hebben.

Tikkende tijdbom

Het nare aan het syndroom van Usher, is dat Lotte en Roos geen idee hebben wanneer hun gehoor en zicht helemaal weg is. Ze horen en zien nu in ieder geval al een stuk slechter dan hun leeftijdsgenoten.

De documentaire wordt dinsdagavond 12 maart om 21.20 uur uitgezonden op NPO 3.

Ster advertentie
Ster advertentie