Films, Series & TV

Docu 'Verdacht' portretteert slachtoffers van etnisch profileren

  1. Newschevron right
  2. Docu 'Verdacht' portretteert slachtoffers van etnisch profileren

Wanneer de politie je zomaar aanhoudt op basis van je huidskleur of herkomst, is er sprake van etnisch profileren. En helaas gebeurt dat nog regelmatig. Daarom werd gisteravond de KRO-NCRV documentaire Verdacht uitgezonden. Hierin laten de makers verschillende slachtoffers aan het woord, waaronder Appa, Jörgen Raymann en een politieagent die hier in burger mee te maken kreeg. Met het delen van deze persoonlijke verhalen wordt duidelijk wat voor impact etnisch profileren heeft op burgers die in hun dagelijkse leven werken als bijvoorbeeld leraar, advocaat, militair en politieagent.

eenzijdig?

Parool-columnist Hans Lips heeft de documentaire gezien en noemt het een eenzijdige docu. Hij is van mening dat het onderwerp zich leent voor meerdere lagen waarbij verschillende perspectieven worden belicht. De schrijver is ook benieuwd naar de beleving van agenten die de aanhoudingen doen en vindt dat dit gedeelte behoorlijk achterwege is gelaten.

serieus nemen

De politie heeft gereageerd op de documentaire en laat inderdaad weten dat ze niet in de gelegenheid zijn gesteld om wederhoor te geven. Wel erkennen ze het etnisch profileren en zeggen de signalen hiervan serieus te nemen. Ook laat de politie met een artikel weten dat de documentaire binnen het korps is bekeken. "Het korps bekijkt nog of de documentaire betrokken kan worden in het curriculum van de politieacademie."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie