Naar homepage
FunX Utrecht

Politieagent Dwight: "Ik maak etnisch profileren bespreekbaar bij mijn collega's"

  1. Newschevron right
  2. Politieagent Dwight: "Ik maak etnisch profileren bespreekbaar bij mijn collega's"

"Etnisch profileren.... collega's we hebben nog veel te leren." Die tweet plaatste de wijkagent van het Utrechtse Kanaleneiland maandagavond toen hij erachter kwam dat Typhoon staande was gehouden door de politie vanwege de combinatie van zijn huidskleur en dikke bak. Reporter Laila reed een dagje mee met de twitterende wijkagent Dwight, die sinds zijn 19de bij de politie werkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Nog voordat heel Nederland had gereageerd, las ik al vrij snel Typhoons bericht op Facebook. Ik weet hoe het is om het aan die kant mee te maken. En ik vertegenwoordig een organisatie die niet kan ontkennen dat dit gebeurt in de maatschappij. Ik wilde ook een signaal afgeven richting hem. Van 'ik weet het vriend, het is echt niet cool dat je dit meemaakt en tof dat je dit bespreekbaar maakt."

Dwight kon de reacties op zijn bericht op Twitter niet negatief noemen. Wel kreeg hij een paar vragende blikken bij de koffietafel aan het werk.

Laila kreeg ook de kans zelf agentje te spelen. Als steekproef hield ze samen met Dwight een 'dure' auto aan, waarin toevallig een Marokkaanse jongen reed die wel tien keer per week aangehouden wordt. De eigenaar van de witte bak reageerde gelukkig koeltjes. "Ze doen gewoon hun werk, dus ik vind het alleen maar goed."

Ster advertentie
Ster advertentie