Naar homepage
Films, Series & TV

Lashana Lynch bevestigt haar "revolutionaire" rol als nieuwe 007 in Bond-franchise

foto: Shutterstock: Featureflash Photo Agency
  1. Newschevron right
  2. Lashana Lynch bevestigt haar "revolutionaire" rol als nieuwe 007 in Bond-franchise

De geruchten gingen al heel lang rond, maar nu is het officieel bevestigd: Lashana Lynch is de nieuwe 007. De 32-jarige Britse actrice met Jamaicaanse roots neemt de rol over van de huidige James Bond, Daniel Craig.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nomi

Aan Harper's Bazaar vertelt Lynch over haar rol als Nomi, de geheime agent die in No Time To Die de 007-titel erft, terwijl Bond zelf in ballingschap is. "Ik ben gecast om een authentiek verhaal te vertellen, dus dat ga ik ook doen."

In eerste instantie had Lynch wat twijfels of ze de rol wel op zich moest nemen. De actrice wilde zeker weten dat haar personage geloofwaardig zou overkomen en dat het een realistisch portret van een zwarte vrouw zou worden. Het moest een personage worden die Lashana uit haar eigen omgeving zou kunnen kennen.

"Een personage die te glad is, een gietijzeren figuur? Dat is volledig in strijd met waar ik voor sta", vertelt ze aan Harper's Bazaar. "Ik zocht naar ten minste één moment in het script waar het zwarte publiek hun hoofd zou knikken, zichzelf herkennend in de confronterende realiteit, maar blij om te zien dat hun echte leven wordt vertegenwoordigd. In elk project waar ik aan werk - ongeacht het budget of genre - moet de 'Black experience' die ik vertegenwoordig, honderd procent authentiek zijn."

Reacties

Toen in 2019 de geruchten naar buiten kwamen dat Lynch de rol van 007 op zich zou nemen, zorgde dat voor veel ophef op social media. De actrice verwijderde daarom een week lang haar social media-apps, bracht de dagen mediterend door en zag niemand anders dan haar familie. Ondertussen troostte ze zichzelf met de gedachte dat ze de haatcomments niet persoonlijk moest nemen. "Ik ben een zwarte vrouw. Als een andere zwarte vrouw de rol op zich zou nemen, had het dezelfde discussie opgeleverd. Zij zou te maken hebben met dezelfde aanvallen en scheldwoorden. Ik moet mezelf eraan herinneren dat ik deel uit maak van iets dat heel, heel erg revolutionair is."

Inclusiviteit

Dat Lynch de rol van 007 op zich mag nemen, is voor haar een teken dat er eindelijk iets verandert op het gebied van inclusiviteit in de filmindustrie. "Ik denk dat we de gevestigde hiërarchie van beroemdheden echt beginnen uit te roeien. Sommige bedrijven spreken zich consequent uit en werken eraan om zichzelf te onderwijzen en te doen wat juist is." Maar er zijn volgens Lynch ook profiteurs. "Het maakt me woedend. Heb je nu opeens archieven van zwarte films gevonden om op je platform uit te brengen? Ga je nu zwarte modellen gebruiken in je advertenties? Plots heeft iedereen besloten dat we bestaan. Waar was dit eerder?"

Lynch ziet haar rol als Nomi desalniettemin als een belangrijke stap in de goede richting. "We stappen af van de giftige mannelijkheid en dat gebeurt omdat vrouwen open, veeleisend en mondig zijn. We benoemen het meteen als we wangedrag ervaren."

De actrice vindt het belangrijk om niet alleen in haar werk, maar ook daarbuiten bewustwording te creëren over gelijkheid en diversiteit. "We leven in een tijd waarin artiesten genoeg collectieve energie hebben om verandering aan te wakkeren. Er is nog een hoop werk aan de winkel, er zullen openhartige gesprekken moeten worden gevoerd."

Lashana Lynch is vanaf 21 april 2021 te zien als Nomi in de 25e Bond-film No Time To Die

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie