Films, Series & TV

Deze drieling werd bij geboorte gescheiden voor een geheim experiment en wist dat niet

foto: Three Identical Strangers
  1. Newschevron right
  2. Deze drieling werd bij geboorte gescheiden voor een geheim experiment en wist dat niet

Op het eerste gezicht lijkt Three Indentical Stangers een gezellige feelgood film over drie identieke drielingsbroers die elkaar terugvinden, maar al snel wordt de documentaire veel grimmiger. De broers werden bij de geboorte uit elkaar gehaald en bij verschillende adoptiegezinnen ondergebracht voor wetenschappelijk onderzoek. Zonder dat zij of hun adoptiegezinnen daar iets vanaf wisten.

Ontdekking

De drie broers Robert Safran, Edward Galland en David Kellman groeien op bij verschillende adoptiegezinnen in Amerika zonder op de hoogte te zijn van elkaars bestaan. Pas wanneer Robert Shafran op 19-jarige leeftijd aan een studie in New York begint, komt hij er toevallig achter dat er iemand op de campus rondloopt die heel erg op hem lijkt. Niet veel later komt hij erachter dat Edward Galland zijn identieke tweelingbroer is.

Raar verhaal

Het bijzondere verhaal bereikt het landelijke nieuws in de Verenigde Staten en daarmee ook de derde broer: David Kellman. Wanneer de drie met elkaar herenigd zijn, worden ze de beroemdste drieling van Amerika. Toch blijven zij en hun adoptiefamilies het een raar verhaal vinden. Waarom wisten zij niet van elkaar bestaan af? De broers en hun familie vertellen er uitgebreid over in de docu Three Identical Strangers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Experiment

Uiteindelijk blijkt dat de broers in de jaren zestig gebruikt waren als proefpersonen in een psychologisch experiment. Hoofdonderzoeker Dr. Peter Neubauer liet de jongens in samenwerking met psychiaters en een adoptiebureau in verschillende gezinnen plaatsen om zo uit te zoeken of ze zich verschillend zouden ontwikkelen. Met het onderzoek wilde de New Yorkse psycholoog uitzoeken wat meer doorslag zou geven in de ontwikkeling van kinderen: biologie of omgevingsfactoren.

De documentaire draait nu in de Nederlandse bioscopen.

Ster advertentie
Ster advertentie