Naar homepage
Films, Series & TV

Olcay Gulsen over opgroeien met huiselijk geweld: "Het laat littekens achter"

foto: Net5
  1. Newschevron right
  2. Olcay Gulsen over opgroeien met huiselijk geweld: "Het laat littekens achter"

Elke zes minuten wordt er in Nederland een melding gedaan van huiselijk geweld. Dat zijn schokkende cijfers. Het is hoog tijd dat het taboe op huiselijk geweld wordt doorbroken.Dat is precies wat Olcay Gülsen met het programma Olcay & Huiselijk Geweld wil doen: het onderwerp bespreekbaar maken. Dat betekent dat ze ook haar eigen ervaringen met huiselijk geweld moest delen.

Olcay: "Het voelt bevrijdend om erover te spreken."

Extreem geweld

"Ik ben opgegroeid onder moeilijke omstandigheden", vertelt Olcay in Start met Fernando."Er was sprake van extreem geweld." De presentatrice groeide op in een gezin met een zeer gewelddadige vader. Ze moest jarenlang aanzien hoe hij haar moeder mishandelde. Samen met haar zussen en broer probeerde ze keer op keer hun moeder te beschermen.

"Het laat best veel littekens achter."

Olcay Gulsen: "Ik groeide op in een extreem gewelddadige thuissituatie"

BEspreekbaar

In de zesdelige docuserie Olcay & Huiselijk Geweld spreekt ze voor het eerst met haar eigen familie over haar moeilijke jeugd. "Dat was moeilijk en emotioneel", vertelt Olcay. Toch voelde ze een soort verantwoordelijkheid om hier openlijk over te spreken. "Het is moeilijk voor slachtoffers om erover te spreken en ik wil dat doorbreken. Het bespreekbaar maken is de eerste stap om uit zo'n situatie te komen."

Olcay & Huiselijk Geweld

In Olcay & Huiselijk Geweld gaat Olcay langs bij met experts, hulpverleners en slachtoffers. Ze spreekt niet alleen met vrouwelijke slachtoffers, maar ook met mannen die huiselijk geweld hebben meegemaakt. "Daar rust een dubbel taboe op", legt Olcay uit, "Want als man wordt er in de maatschappij van je verwacht dat je stoer genoegt ben om voor jezelf op te komen. En dat is natuurlijk extra ernstig dat we daar zulke vooroordelen over hebben."

{instagram https://www.instagram.com/p/B8axfV0KmwC/ }

Wat kan je doen?

Het belangrijkste wat je als slachtoffer van huiselijk geweld kunt doen, is om hulp te zoeken. Dat kan bij iemand die je vertrouwt of door te bellen naar Veilig Thuis op 0800-2000, dat kan gratis. "Er is echt een oplossing hoe uitzichtloos je situatie ook mag lijken", vertelt Olcay.

Daarnaast kun je natuurlijk ook iets doen als je vermoedt dat er iemand in je omgeving slachtoffer is van huiselijk geweld. Het belangrijkste: kijk niet weg! "Je kan uiteindelijk iemands leven redden!", benadrukt Olcay. Volgens haar kun je het beste aan het vermoedelijke slachtoffer vragen of je iets voor hem of haar kunt doen. "Als je dat een paar keer herhaalt op verschillende momenten, voelt het slachtoffer zich misschien veilig genoeg om het hart uit te storten." Daarnaast kun je ook in dit geval gratis bellen naar 0800-2000.

De eerste aflevering van Olcay & Huiselijk Geweld zie je vanavond om 21.30 uur bij Net5.

Ster advertentie
Ster advertentie