Films, Series & TV

Ewout bezoekt de grootste 'body farm' ter wereld: "De maden vreten de lijken hier al op"

foto: Ewout: RTL
  1. Newschevron right
  2. Ewout bezoekt de grootste 'body farm' ter wereld: "De maden vreten de lijken hier al op"

Ieder jaar stellen honderden mensen wereldwijd hun lichaam ter beschikking aan de wetenschap, maar wat gebeurt er dan met je lichaam? Ewout Genemans gaat op onderzoek uit in zijn reportage Ewout: en bezoekt het grootste onderzoekscentrum voor forensische antropologie op de Freeman Ranch in San Marcos, Texas. Oftewel: de grootste 'body farm' van de wereld in Texas.

Body farm

Amerika kampt nog altijd met honderden onopgeloste moordzaken. Om de lichamen van de slachtoffers te identificeren om de exacte tijd van de moord te bepalen, is er grondig onderzoek nodig. Op de body farm worden de gedoneerde lichamen van honderden overleden mensen onder meer opensneden, gebalsemd en onderzocht om moordzaken op te lossen.

Ewout is uitgenodigd door de directeur van de body farm en professor aan de Texas State University. Dokter Daniel Wescott. Hij doet onder meer onderzoek naar sporen op de plek van een misdrijf. Bij aankomst op de body farm wordt Ewout vertelt dat hier zo’n 60 tot 70 lichamen bovengronds ontbinden en worden onderzocht. "Mijn studenten helpen hier met het onderzoek en kunnen later hopelijk ook helpen met het oplossen van verschillende moordzaken", meent Wescott.

Tim Gocha, associatie director bij de body farm, vertelt dat de body farm de politie opverschillende manieren helpt. "Wanneer er een nieuwe moordzaak wordt geopend, helpt ons onderzoek om beter in te kunnen schatten hoe lang een persoon al dood is", aldus Gocha. De politie vraagt volgens hem ook weleens om een situatie na te bootsen, om erachter te komen hoe de persoon precies is vermoord.

Moordzaken

Naast de studenten van de professor helpen ook gieren bij het onderzoek van de lichamen. Gieren ruimen over de hele wereld karkassen op van mensen en dieren. Zo kunnen ze lichamen tientallen meters verplaatsen, wat het haast onmogelijk maakt voor de politie om erachter te komen wat er precies is gebeurd op een plaats delict. De studenten van Wescott onderzoeken op de body farm om deze reden hoe zo’n verstoorde plaats delict eruit ziet. Dit doen ze met behulp van gieren die de gedoneerde lichamen dus aanvallen en opeten. Met deze bevindingen kunnen de studenten de politie op allerlei vlakken helpen op een echte plaats delict. Wescott laat Ewout op de body farm een nagebootste plaats delict zien. "Dit is een open plek waar de gieren op het lichaam af zijn gekomen. In de verte zie je menselijke resten verspreid over het land. Door dit veld te behandelen als een echte plaats delict weten we waar we op moeten letten en waar we precies naar moeten zoeken", aldus Wescoott.

Lichamen verbranden

Wescott neemt Ewout mee naar een ander deel van de body farm waar ze verschillende scenario’s schetsen. "We hebben bijvoorbeeld een scenario nagebootst van een hotelkamer waarin iemand zelfmoord pleegt", vertelt Wescott. De directeur vertelt dat ze ook situaties onderzoeken waarbij er brand uitbreekt. "We zetten dan twee lichamen in een kamer. Eentje leggen we op het bed en de ander zetten we op een stoel en dan laten we alles voor 14 minuten branden. De nationale reactietijd op branden in Amerika is namelijk 8 minuten en het duurt ongeveer 6 minuten om een brand te blussen", legt Wescott uit.

Al deze ontbonden en verbrande lichamen zien er erg akelig uit, volgens Ewout. Laat staan de geur die ze achterlaten. "Je ziet hier allemaal lichamen achter mij, maar wat je niet ziet is de geur. Het is een hele sterke geur die gelijk in je neus gaat zitten. De lichamen aan de linkerkant van mij zijn binnengekomen en die zien er allemaal nog redelijk fris uit. Aan de rechterkant zie je hier en daar al wat maden verschijnen. En hoe verder je kijkt, hoe meer de lichamen aangetast zijn door de maden." Ewout legt ook uit dat de lichamen aan de rechterkant bijna niet meer herkenbaar zijn als mensen en dat ze meer weg hebben van mummies, omdat ze helemaal uitgedroogd zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De perfecte moord

Ewout haalt hieruit dat het dus niet handig is om een lichaam te verbranden als je een moordenaar bent."Wat zou dan de perfecte manier zijn om wel van een lichaam af te komen?", wil hij graag weten. De directeur zegt dat de perfecte moord wel bestaat, maar dat het lichaam dan nooit gevonden zou worden. "Bij een perfecte moord, zou je niet weten dat er iemand vermoord is", aldus de directeur. Gocha voegt hieraan toe dat er verschillende moorden gepleegd kunnen worden, waarbij het reconstrueren van de fragmenten moeilijker is dan bij anderen. "Maar onze banen zijn al moeilijk genoeg. We willen geen tips en tricks geven aan potentiële moordenaars, zodat zij het ons nog moeilijker kunnen maken."

Ster advertentie
Ster advertentie