Films, Series & TV

Oprah's interview met 'When They See Us'-mannen zorgt voor tranen

  1. Newschevron right
  2. Oprah's interview met 'When They See Us'-mannen zorgt voor tranen

Het is ongelooflijk hoe Korey Wise, Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam en Raymond Santana zichzelf staande wisten te houden na onterecht veroordeeld te zijn voor een gewelddadige verkrachtingszaak. Het heftige waargebeurde levensverhaal van deze vijf mannen, ofwel de Central Park Five, uit New York is de zien in de Netflix-serie When They See Us. En nu staat ook When They See Us Now op Netflix. Hierin interviewt Oprah Winfrey de cast over hun beleving tijdens het maken van de film en praat ze met de onschuldige mannen over hoe deze bizarre rollercoaster ze heeft gevormd.

Ook roept Oprah op om de Central Park Five niet meer te gebruiken vanwege de negatieve lading. Hoe wel? De Exonarated Five, ofwel 'de vrijgesproken vijf'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

zonder reden

In 1989 werden de vier Afro-Amerikaanse jongetjes en een Latino tussen de veertien en zestien jaar opgepakt. Ze zouden de 28-jarige witte vrouw Trisha Meili - die aan het joggen was - op een gewelddadige manier hebben verkracht en voor de dood hebben achtergelaten in het New Yorkse Central Park. Antron, Kevin en Raymond werden eerst opgepakt, gevolgd door Yusef. En Korey, die ging slechts mee om Yusef bij te staan. Uiteindelijk is ook hij zonder reden opgepakt. Ze hadden niks met de situatie te maken, maar werden door de politie en openbaar aanklagers Elizabeth Lederer en Linda Fairstein gedwongen om schuld te bekennen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

de waarheid

De jongens kregen uiteindelijk zes tot dertien jaar gevangenisstraf. Terwijl vier van hen naar de jeugdgevangenis gingen, was het voor Korey heel anders. Hij was al zestien jaar en moest naar een gevangenis voor volwassenen.

In 2002 bleek dat de tieners onschuldig waren. Dat kwam naar voren nadat een veroordeelde seriemoordenaar de verkrachting bekende en zijn DNA matchte met de gevonden sporen.

bitterzoet

De mannen zijn zichtbaar aangeslagen tijdens het interview met Oprah. Het uitgebreid bespreken van hun verhaal en het terugzien in de miniserie rakelt alle herinneringen natuurlijk weer op. Kevin noemt het bitterzoet.

"Het doet pijn om dit te zien, maar het verhaal moet verteld worden."

Ook Antrons woorden en emoties vallen op. In When The See Us wordt duidelijk hoe de connectie met zijn vader is afgestorven en Oprah vraagt daar ook naar in het interview. Zijn pa dwong Antron - ook weer vanwege chantage door de politie - om schuld te bekennen, omdat beloofd was dat zijn zoon daarna naar huis mocht. In de film is goed te zien hoeveel spijt zijn vader daarvan had en hoe hij leed onder de schaamte die daarmee samenhing. Antron vindt het een laffe daad en heeft het zijn pa nooit vergeven. Huilend vertelt Antron dat hij zelf ook een gezin heeft en dat zijn kinderen nooit zou aandoen.

De mannen zijn inmiddels natuurlijk volwassen en ogen krachtig, maar tijdens het interview wordt pijnlijk duidelijk hoe de kleine jongens - die in 1989 werden opgepakt - weer zichtbaar naar boven komen.

props

Sinds When They See Us op 31 mei werd uitgebracht, is het de meest gestreamde Netflix-serie ever. Maker Ava Durney - ook verantwoordelijk voor onder andere Selma en 13th - heeft ook de nodige props gekregen van de mannen over wie de serie gaat. En dan natuurlijk nog de geweldige cast. Jharrel Jerome vertolkte de rol van Korey Wise, Asante Blackk van Kevin Richardson, Caleel Harris van Antron McCray, Ethan Herisse van Yusef Salaam en Marquis Rodriguez van Raymond Santana.

Ster advertentie
Ster advertentie