Eet je supersnel? Volgens dit onderzoek is dat geen goed idee
- News
- Eet je supersnel? Volgens dit onderzoek is dat geen goed idee
We kennen het allemaal: superveel honger hebben en je eten binnen twee seconden naar binnen werken. Je zou misschien denken dat het geen kwaad van, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Snel eten heeft volgens een onderzoek van de Universiteit van Hiroshima toch serieuzere gevolgen dan we dachten.
diabetes en obesitas
Op school kon je biologiedocent niet vaak genoeg zeggen dat je minstens 32 keer op je eten moest kauwen. Het voedsel is dan klaar voor de verdere vertering in je lichaam voordat je het uiteindelijk in de wc dumpt. "Ja, boeien!", dacht jij dan. Niemand die je op de vingers tikt, want wie kauwt er nou serieus 32 keer op hetzelfde stukje brood? Wat blijkt: die docent had toch gelijk! Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat mensen die snel eten een grotere kans hebben op diabetes, obesitas en een hoge bloeddruk.
Het onderzoek
De onderzoekers testten vijf jaar lang de eetgewoontes van 642 mannen en 441 vrouwen. Die mensen werden verdeeld onder drie groepen: trage eters, normale eters en snelle eters. Na vijf jaar kwamen zij tot de conclusie dat de snelle eters 11,6 procent meer kans hebben op de bovenstaande ziektes dan de andere groepen. Onderzoeker en cardioloog Takayuki Yamaji vertelt dat het vooral ligt aan de porties die snelle eters eten:
"Als mensen snel eten, hebben ze vaker het gevoel dat ze niet vol zitten. Hierdoor gaan ze nog meer eten met als gevolg dat ze sneller aankomen en een laag glucosegehalte hebben."
Hmm, nu klinkt 32 keer kauwen toch niet zo slecht...