Food

Bestaat er een kans dat we binnenkort geen chocolade meer hebben?

foto: Pixabay
  1. Newschevron right
  2. Bestaat er een kans dat we binnenkort geen chocolade meer hebben?

Kan je je het voorstellen? Een leven zonder chocolade. Volgens experts is die kans er zeker, want het zou zomaar kunnen dat we over veertig jaar geen chocolade meer hebben. Volgens onderzoek van het Britse Hardman Agribusiness komt dit door de klimaatverandering.

stijgende temperatuur

Kort lesje: cacaobomen liggen op plaatsen dicht tegen de evenaar. Het is er vochtig genoeg en regen is er ook in overvloed. Binnen dertig jaar zal de temperatuur volgens het onderzoek met 2,1 graden stijgen. Deze klimaatverandering heeft gevolgen voor de groei van deze planten, wat de productie van chocolade vermindert. Laat dat maar even bezinken.

eventuele oplossing

Een oplossing voor dit probleem is om die planten te verplaatsen naar hogere gebieden, waar het kouder is. Het risico daarvan is dat er in die gebieden veel wilde dieren leven. Vooral in Ivoorkust, waar het grootste gedeelte van cacao wordt geproduceerd. "Meer dan 90 procent van de globale productie is nog steeds in handen van kleine boeren die met oudere materialen werken,” concludeert onderzoeker Doug Hawkins. Geniet nu nog maar van de chocolade die we hebben, want voor je het weet, is het weg.

Ster advertentie
Ster advertentie