Food

3 redenen waarom je mee moet doen aan de Nationale Week Zonder Vlees

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 3 redenen waarom je mee moet doen aan de Nationale Week Zonder Vlees

Het is deze week de Nationale Week Zonder Vlees. De organisatie van deze week wil hiermee een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. Maar wat is er zo goed aan vegetarisch eten naast dat het beter is voor het dierenwelzijn?

1. Bespaar veel water

Als je ervoor kiest om één week geen vlees te eten, bespaar je wel ongeveer 130 liter watergebruik. Maar wat is het verband tussen het gebruik van water en het eten van vlees? De dieren die op je bord belanden, hebben voedsel nodig. Het verbouwen van dat voedsel kost veel water. Ook het schoonmaken van de stallen, en het drinken dat de dieren nodig hebben kost veel water. De wereld bestaat wel voor 80% uit water, maar veel daarvan zijn zeeën en daardoor is de hoeveelheid zoet water beperkt.

via GIPHY

2. verminder uitstoot broeikasgassen

Door vlees voor een week te skippen, bespaar je ongeveer 76 kilometer autorijden met een gemiddelde auto. De uitstoot van broeikasgassen is heel slecht voor het milieu. We hebben de opwarming van de aarde eraan te danken. Maar hoe komt het dat het minder eten van vlees zoveel uitstoot bespaart? Er zijn verschillende stappen tot het vlees op je bord belandt en tijdens deze stappen worden er op verschillende manieren gassen uitgestoten. Bij de productie van het voer, het houden van de dieren, de verpakking en het bereiden van het vlees komen er veel broeikasgassen vrij.

via GIPHY

3. red de dieren!

De meest voor de hand liggende reden - maar daardoor niet minder belangrijk - dat het goed is om vlees links te laten liggen deze week is omdat er minder dieren geslacht hoeven te worden. De gemiddelde vleesetende Nederlander eet 110 gram vlees per dag. Als je dus een week geen vlees eet bespaar je 770 gram vlees.

via GIPHY

aanmelden

Op de site van de Nationale Week Zonder Vlees kan je je aanmelden als je meedoet aan het initiatief. Op dit moment zijn er 26.514 deelnemers. Zij besparen deze week in totaal samen maar liefst 3.446.820 liter water, ongeveer twee miljoen kilometer autorijden, en ruim twintigduizend kilogram dierenvlees.

Ster advertentie
Ster advertentie