Food

Recept voor Sumatraanse Lontong Sayur van Dimple #IftarStories

foto: YouTube: Opit Petrok
  1. Newschevron right
  2. Recept voor Sumatraanse Lontong Sayur van Dimple #IftarStories

Alle moslims hebben hun eigen gerechten waarmee ze het vasten verbreken. In de Iftar Stories in Ramadan Late Night vertellen FunX-luisteraars over hun favoriete gerechten. Dit keer spreekt Morad met Dimple, wiens roots in Indonesië liggen. Ze vertelt over haar favoriete ramadan-gerecht: Lontong Sayur.

Herinneringen

Als er één gerecht is dat Dimple doet denken aan de ramadan, dan is het wel Lontong Sayur. Dit gerecht met kokosmelk - het lijkt een beetje op een soort curry - wordt voornamelijk aan het eind van de ramadan gegeten. "Wanneer het Suikerfeest aandringt, dan staat dit gerecht altijd klaar. Dus dit gerecht herinnert me aan alle suikerfeesten en daarmee ook de ramadan."

Dimple deelt het gerecht voor de Sumatraanse versie: "Er worden meer pepers ingegooid, want we eten heel pittig." Extreem pittig eten is niet zo handig tijdens de ramadan, maar tijdens het Suikerfeest vindt Dimple dat wel lekker.

Uitdelen

De huisgemaakte Lontong Sayur en alle andere Indonesische gerechten die Dimple maakt tijdens de ramadan, deelt ze maar al te graag met anderen. "Deze ramadan deel ik elke avond Indonesisch eten uit bij allerlei mensen: vreemden, vrienden en kennisen." De mensen die haar niet kennen reageren in eerste instantie vaak verbaasd: "Maar hun reactie is priceless. Ze kijken van: wie ben jij. Maar ook: wat mooi en lief dat je dit doet."

Recept

BENODIGDHEDEN

  • ​1 rode ui
  • 1 hele knoflook
  • 1 stuk gember (in de grootte van je pink)
  • 1 laos
  • 1 sereh
  • 5 citroenbladeren
  • Kokosmelk
  • Petehbonen
  • 1 aubergine
  • Sperziebonen
  • Tempé
  • Tahu
  • Kleine garnalen (als je wilt)
  • Tauco (lees: tautjo) (soort dunne bruine bonen)

BEREIDING

  • Snijd de uien, knoflook en gember fijn en bak ze op met olie tot ze goudbruin zijn;
  • Voeg de tauco toe;
  • Voeg de kokosmelk toe;
  • Voeg 500 ml water toe;
  • Bak in een andere pan de tempe en tahu;
  • Wanneer het mengsel met de kokosmelk een beetje aan het koken is, doe je sereh, laos en citroenbladeren erbij;
  • De sereh moet je even 1 of 2 keer stampen, de laos moet je in een knoop leggen;
  • Voeg alle groente toe;
  • Voeg de gebakken tahu en tempé (en optioneel garnalen) toe.

RAMADAN LATE NIGHT

Elke avond luister je tussen 23:00 en 01:00 uur op FunX naar Ramadan Late Night: dé radioshow waar je tijdens de Ramadan wakker voor wilt blijven! Of je nu wel of niet aan het vasten bent, iedereen is welkom. Verwacht een show vol verhalen van luisteraars, maar ook recepten en tips van artiesten en andere bekende deelnemers. Heb je iets gemist? Check FunX.nl/ramadan of luister elke vrijdag om 13:00 uur de podcast terug op FunX.nl/podcasts.

Ster advertentie
Ster advertentie