FunX

Waarom Eid al-Fitr geen Suikerfeest meer genoemd wordt

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Waarom Eid al-Fitr geen Suikerfeest meer genoemd wordt

De ramadan is officieel ten einde gekomen, wat betekent dat het vasten verbroken mag worden tijdens Eid al-Fitr. In de volksmond wordt deze feestdag nog altijd het Suikerfeest genoemd en hoewel deze term bij velen waarschijnlijk associaties oproept met zoete lekkernijen, geeft het een vertekend beeld van waar deze speciale dag in werkelijkheid om draait. Wij leggen uit waarom Eid al-Fitr geen Suikerfeest meer genoemd wordt.

Betekenis Eid al-Fitr

Akram (23) vertelde eerder in gesprek met FunX dat de letterlijke betekenis van Eid al-Fitr 'het ontbijtfeest' is. "'Eid' betekent in het Arabisch feest, terwijl 'fitr' ontbijt betekent, wat gerelateerd is aan het verbreken van het vasten. Die bewustwording wil ik dan ook vergroten, vooral onder jongeren", aldus Akram. Na de ramadan ligt de focus niet op het eten maar meer op het religieuze aspect van de feestdag Eid al-Fitr.

Herkomst Suikerfeest

Volgens hem is het gebruik van de term Suikerfeest vooral gebruikelijk onder jongeren en Nederlanders zonder migratieachtergrond. "Eid al-Fitr wordt nog altijd het Suikerfeest genoemd omdat velen, vooral jongeren, denken dat dit de juiste benaming is. De term Suikerfeest is een letterlijke vertaling van het Turkse 'şeker bayramı'. In de Turkse cultuur is het namelijk gebruikelijk om zoete hapjes te nuttigen tijdens deze feestdag, maar daar ligt de nadruk niet op. Het gaat erom dat het vasten eindelijk wordt verbroken."

Religieuze beleving Eid al-Fitr

Er zijn dus verschillen te vinden in hoe verschillende culturen Eid al-Fitr vieren, maar de religieuze beleving van het feest voert de boventoon in plaats van de zoete spijzen. Zo vertelde Imane (26) aan FunX hoe Eid al-Fitr er voor haar uitziet. "Normaal gesproken gaan we naar de moskee om het ochtendgebed te doen. Na afloop ontbijt ik thuis met mijn gezin, maar soms ook met andere familieleden erbij of bij mijn oma thuis. De rest van de dag gaan we vooral op familiebezoek." Imane geeft hiermee aan dat Eid al-Fitr voornamelijk gaat om de religieuze gedachte en de samenkomst met haar familie.

Ondanks dat het ook binnen de Marokkaanse cultuur gebruikelijk is dat er veel zoete lekkernijen worden klaargezet, benadrukt Imane dat dit niet de reden is waarom het feest gevierd wordt. "De term Suikerfeest is niet juist, maar werd in de loop der tijd steeds vaker gebruikt om het makkelijker te maken. Het belangrijkste blijft dat we het vasten mogen verbreken en samen met familie ontbijten tijdens Eid al-Fitr."

Ster advertentie
Ster advertentie