FunX

Whitney's eerste ramadan als moslim: "Ik heb doelen gesteld voor deze maand"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Whitney's eerste ramadan als moslim: "Ik heb doelen gesteld voor deze maand"

Ongeveer een week geleden is de ramadan weer begonnen. Een maand lang wordt er door moslims van over de hele wereld gevast. Whitney Scheffler doet dit jaar voor het eerst mee als bekeerde moslim. Ze vertelt aan FunX waarom ze bekeerd is tot de islam, wat ze mooi vindt aan de ramadan en waar ze het lastig mee heeft tijdens het vasten.

Wat is de ramadan?

De ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Tijdens die maand vasten moslims door niet te eten, drinken of geslachtsgemeenschap te hebben tussen zonsopgang en zonsondergang. Voor veel moslims is de ramadan een maand van reflectie en bezinning. Daarnaast verrichten veel moslims goede daden of besteden ze extra aandacht aan hun geloof door de Koran te lezen of regelmatig te bidden.

Wie moeten er vasten?

Zodra ze de puberteit bereiken, wordt er van moslims verwacht dat ze jaarlijks vasten. Jonge kinderen hoeven dus niet mee te doen. Je hoeft ook niet mee te doen als je ziek, zwanger of ongesteld bent. Daarnaast word je vrijgesteld van het vasten als je borstvoeding geeft of op reis bent.

Eerste contact

Whitney is van huis uit niet gelovig opgevoed, maar ze had wel altijd het gevoel dat God bestond. Ze wist alleen niet in wat voor vorm. Toen ze op haar vijftiende voor het eerst in contact kwam met de islam, was ze meteen geïnteresseerd. "Jaren later leerde ik mijn man kennen, die toevallig ook islamitisch is. Op het moment dat wij besloten om te gaan trouwen voor de islam wilde ik weten wat het geloof precies inhoudt."

Whitney ging lessen volgen over de islam aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Toen vielen de puzzelstukjes op z'n plaats en werd duidelijk dat de islam bij haar paste. "Het heeft daarna nog jaren geduurd voordat ik me definitief bekeerde tot de islam, want ik wilde zoveel mogelijk kennis opdoen en me verdiepen in het geloof voordat ik me officieel bekeerde."

Vasten vóór bekeren

Voordat Whitney zich bekeerde tot de islam deed ze al wel mee met het vasten tijdens de ramadan. "Mijn man deed al mee aan de ramadan, dus het voelde voor mij heel natuurlijk om ook met hem mee te doen. In het begin vastte ik niet de hele maand; de eerste keer deed ik een week mee en het jaar erna deed ik voor de helft van de maand mee." Nu Whitney moslim is, voelt de ramadan heel anders voor haar. "Het heeft nu veel meer betekenis voor me en ik weet beter waar ik het voor doe en wat de beloning is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wennen

Whitney moet tijdens de eerste paar dagen van de ramadan vaak even wennen, maar daarna zit ze helemaal in de flow. "Het is nu wel een stuk makkelijker voor me om te vasten, want het is geen lekker weer buiten. Het nadeel is dat de klok een uurtje vooruit is gezet, dus we mogen pas later eten."

Omgeving

Tijdens de ramadan vindt Whitney steun bij haar schoonfamilie en vriendinnen. "Ik heb gelukkig genoeg mensen om mij heen met wie ik kan afspreken voor iftar en samen Suikerfeest mee kan vieren. Ik ben blij dat ik mijn man en schoonfamilie heb, want als alleenstaande bekeerling kan het denk ik best eenzaam zijn tijdens ramadan."

Doelen

Deze maand heeft Whitney voor zichzelf doelen gesteld die ze aan het eind van de ramadan behaald wil hebben. "Ik wil graag drie nieuwe verzen leren, want die kan ik gebruiken om te bidden. Daarnaast wil ik ook graag alle 99 namen van Allah leren. Ik heb kaartjes gemaakt met voorop de naam en op de achterkant de uitgebreide betekenis in het Nederlands. Mijn doel is om iedere dag vier namen te leren." Een pittige uitdaging, maar volgens Whitney gaat het om je intenties. "Als je je best doet, wordt dat beloond."

Ster advertentie
Ster advertentie