FunX

Vlogster Kelly Buth doet als niet-moslim mee aan de ramadan

foto: Kelly Buth
  1. Newschevron right
  2. Vlogster Kelly Buth doet als niet-moslim mee aan de ramadan

De ramadan is bijna een week aan de gang en tijdens deze mooie maand van reflectie en bezinning komen veel moslims nog dichter bij hun geloof. Maar ook steeds meer mensen die geen moslims zijn, doen mee met de Ramadan, zo ook vlogster Kelly Buth. Elk jaar probeert ze een aantal dagen mee te vasten en legt ze die ervaringen vast in populaire ramadan-vlogs op haar YouTube-kanaal. In Start met Fernando legt ze uit waarom ze ook dit jaar weer meedoet.

Vlogster Kelly Buth doet als non-moslim mee aan de Ramadan

Gewoon meedoen

Kelly legt uit dat ze op school voornamelijk met moslims in de klas zat. Om erachter te komen hoe het voor hen was om te vasten, besloot ze op een gegeven moment gewoon mee te doen. "Ik zat in een klas met 28 leerlingen en alleen ik en drie anderen waren niet islamitisch. Iedereen was dan aan het vasten behalve wij vieren. Op een gegeven moment dacht ik: ik doe het ook gewoon, dan snap ik hoe het allemaal in elkaar steekt." De vlogster besloot vervolgens vlogs te maken over haar ervaringen met de ramadan, die goed in de smaak bleken te vallen bij haar volgers.

Quote

Het zorgt ervoor dat je aan de mensen denkt die geen eten of drinken hebben.

Kelly Buth

Dankbaar voor eten en drinken

Volgens Kelly gaat het vasten haar dit jaar gemakkelijker af dan in voorgaande jaren, aangezien de ramadan de afgelopen jaren plaatsvond in warmere periodes. Het belangrijkste is echter dat ze dankbaar is voor het eten en drinken dat ze dagelijks mag consumeren, vooral omdat dit voor veel mensen niet zo vanzelfsprekend is.

"Vaak denk je tijdens het vasten van: ik wil eigenlijk gewoon eten of even wat drinken. Maar wanneer je eindelijk een slok of een hap neemt, ben je zo dankbaar dat je altijd wel eten en drinken om je heen hebt. Het zorgt ervoor dat je aan de mensen denkt die dat niet hebben."

Positieve reacties

De positieve reacties op Kelly's ramadan-vlogs motiveren haar elk jaar weer om mee te doen aan de ramadan. Ook om niet-moslims meer te leren over de vastenperiode. "Mijn vriend doet dit jaar ook voor de eerste keer mee en ik denk dat ik daardoor ook mensen een beetje meeneem in dit traject en dat ze het zelf ook een beetje kunnen ervaren."

Hoewel de ramadan voor Kelly een belangrijke maand is, heeft ze (nog) niet de intentie om zich te bekeren tot de islam. Naar eigen zeggen is ze daar op dit moment niet klaar voor. "Ik denk niet dat ik me op dit moment kan richten op een geloof. Ik heb zoiets van: als ik het wil doen, dan wil ik het gelijk goed doen. Daar ben ik nu nog niet klaar voor. Wellicht in de toekomst wel."

Ster advertentie
Ster advertentie