Up 2 Date

Verbazing binnen moslimgemeenschap over ramadan-uitspraak Aboutaleb

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Verbazing binnen moslimgemeenschap over ramadan-uitspraak Aboutaleb

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zei gisteren dat het voor veel moslims "ingewikkeld wordt om zich aan de avondklok te houden" tijdens de ramadan. "Dan zie je toch dat de drang bestaat om familiebezoek te plegen", zei hij onder andere. Hij kreeg hier kritiek op vanuit de politiek, maar ook binnen de moslimgemeenschap lijken de uitspraken van de burgemeester niet gewaardeerd te worden. Het zou namelijk impliceren dat moslims het moeilijk vinden om zich aan de coronamaatregelen te houden.

Verbazing

Muhsin Köktas, voorzitter van het Contactorgaan Moslim en Overheid (CMO), wil graag het idee rechtzetten dat moslims moeite zouden hebben met zich aan de maatregelen te houden. "In moskeeën gelden al heel strikte maatregelen, daar wordt door de besturen streng op toegezien", zegt hij tegen de NOS. "Mensen nemen hun eigen kleedje mee, er is ontsmettingsmiddel en er wordt afstand gehouden. Bovendien komen er, behalve op vrijdag, zelden meer dan dertig mensen naar een dienst." Daarnaast is het verlaten van de avondklok naar 22.00 volgens Köktas voor de ramadan helemaal niet van belang. "Het avondgebed, tarawih, begint rond die tijd. Dat zullen de mensen dus gewoon thuis moeten doen, net als vorig jaar."

Ook Azzedine Karrat, imam in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, zegt dat men zich, ondanks dat het gemis van familieleden en samen bidden groot is, juist aan de maatregelen zal houden. "Omdat het in het voordeel is van je ouders en van de samenleving, is het makkelijker om je eraan te houden."

De uitspraken van de burgemeester werden ook op Twitter bekritiseerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie Aboutaleb

Leefbaar Rotterdam uitte al kritiek op de burgemeester en legde zijn uitspraken uit als "een soort vrijbrief" aan moslims om zich niet aan de regels te houden. Ook de Rotterdamse fractie van de PVV stelde vragen. Volgens Aboutaleb is die suggestie "faliekante onzin" en een "uitleg van mensen met een kwade wil", aldus de burgemeester.

Aboutaleb zegt dat hij en zijn collega's in het Veiligheidsberaad een latere avondklok in de zomertijd wilden omdat die bij mooi weer anders niet te handhaven zou zijn. "Om 21.00 uur ’s avonds is het straks nog volop licht", legt hij uit. "Bij mooi en warmer weer blijven veel mensen langer buiten. Handhaven is dan niet te doen, net als hoe het ook vorig jaar zomer niet te doen was, toen het strand bij Scheveningen zo vol was dat 1,5 meter afstand houden echt niet meer kon."

Kabinet besluit: avondklok naar 22.00 uur

De wens om de avondklok naar later op de avond te verschuiven, lijkt in ieder geval in vervulling te gaan. Ingewijden bevestigen aan de NOS dat de avondklok, zoals verwacht, vanaf volgende week woensdag een uur later ingaat. Gisteren werd al duidelijk dat veel burgemeesters de begintijd van de maatregel wilden verplaatsen van 21.00 naar 22.00 uur. Voornaamste reden was de zomertijd (die zondag ingaat), waardoor het langer licht blijft. Dit zou het lastiger maken om de regel na te leven en ook om hand te haven.

Deze verplaatsing van de begintijd zal hoogstwaarschijnlijk worden aangekondigd tijdens de persconferentie van vanavond om 19.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie