Up 2 Date

Lagere inkomens lopen meer risico op sterfte door corona

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Lagere inkomens lopen meer risico op sterfte door corona

Mensen met een laag inkomen lopen meer risico op sterfte door corona. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Zo was de kans om te overlijden aan COVID-19 voor de armste 20 procent van de Nederlanders twee keer zo hoog als voor de rijkste 20 procent.

Behoorlijke verschillen

Deze cijfers van het CBS beperken zich tot de eerste golf, van maart tot juli vorig jaar. In die periode zijn er in totaal 10.067 Nederlanders overleden aan het virus. Als verschillende bevolkingsgroepen daarin werden vergeleken, bleek dat er behoorlijke verschillen bestonden tussen mensen met hoge inkomens en mensen met lage inkomens.

Opvallend is dat het effect van inkomensverschillen vooral groot is onder 70-minners. De kans om op die leeftijd te sterven aan covid-19 was bijna driemaal zo hoog in de laagste als in de hoogste inkomensgroep. Voor 70-plussers was het risico bijna twee keer zo hoog.

Quote

Vaker werkzaam in sectoren waar het niet goed mogelijk is om thuis te werken.

Onderzoekers CBS

Factoren

Het verschil tussen de inkomensgroepen kan te maken hebben met een aantal factoren. De onderzoekers van het CBS zoeken de verklaring vooral in de krappere behuizing waarin de 70-minners wonen en hun arbeidsomstandigheden. "Het zou kunnen zijn dat mensen met een laag inkomen vaker werkzaam zijn in sectoren waar het niet goed mogelijk is om thuis te werken of op het werk de corona-adviezen goed na te leven", schrijven zij onder andere.

Het hogere sterftecijfer bij ziektes voor lagere inkomens geldt overigens niet alleen voor het coronavirus. Uit eerder onderzoek blijkt dat een ongezondere levensstijl, zoals bijvoorbeeld roken en overgewicht, ook bijdragen aan een hoger sterftecijfer onder deze bevolkingsgroep.

Hoe het sterfterisico zich na de eerste golf heeft ontwikkeld, moet nog worden onderzocht.

Ster advertentie
Ster advertentie