Up 2 Date

OM gebruikt online lokprofiel in strijd tegen mensenhandel

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. OM gebruikt online lokprofiel in strijd tegen mensenhandel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor het eerst een online lokprofiel ingezet in de strijd tegen mensenhandel in de jeugdprostitutie. Een 54-jarige man is opgepakt dankzij het onderzoek. Dat meldt het AD. De arrestatie is vanavond te zien in EO-programma Jojanneke uit de prostitutie.

Mensenhandel

Online lokprofielen werden eerder al bij zedenonderzoeken gebruikt, maar de techniek is nu voor het eerst gebruikt in een onderzoek naar mensenhandel. Iemand van het rechercheteam deed zich op chatsites en zogenaamde ‘seksmarktplaatsen’ voor als de 16-jarige Levi en kwam al snel in gesprek met een persoon die hem zijn woonruimte aanbood en beloofde te zorgen voor klanten.

De 54-jarige man die is gearresteerd, komt uit Loenen aan de Vecht en wordt ervan verdacht seksuele uitbuiting van een minderjarige voor te bereiden. Hij is afgelopen donderdag vrijgelaten, in afwachting van het proces.

Frustratie

Het OM wil lokprofielen vaker gaan inzetten om zo meer zaken van mensenhandel te kunnen opsporen. Warner ten Kate, landelijk officier mensenhandel, laat in Jojanneke uit de Prostitutie weten dat de inzet van lokprofielen voortkomt uit grote frustratie. “We zien zo veel op internet gebeuren. Klanten die contact hebben met minderjarigen en pooiers en mensenhandelaren die daartussen zitten. Dit is de nieuwe wereld. En dat betekent dat we ook op zoek moeten gaan naar andere opsporingsmethoden. In zedenzaken is het lokprofiel al eens ingezet, maar in zaken met pooiers en mensenhandelaren nog niet.”

Uit de prostitutie

In het televisieprogramma Jojanneke uit de Prostitutie volgt presentatrice Jojanneke van den Berge verschillende personen die los proberen te komen uit de seksindustrie. Dat zorgt voor heftige verhalen. Zo vertelde Mia, die op 18-jarige leeftijd pornofilms maakte, dat haar verleden haar blijft achtervolgen.

Jojanneke uit de Prostitutie is elke dinsdag om 21.15 uur te zien bij de EO op NPO3.

Ster advertentie
Ster advertentie