FunX

Deze mensen verrichten mooie daden tijdens de ramadan: "Help elkaar een stapje vooruit"

foto: Privéfoto's/Admire Photofoto: Admire Photo
  1. Newschevron right
  2. Deze mensen verrichten mooie daden tijdens de ramadan: "Help elkaar een stapje vooruit"

De ramadan is voor moslims een bijzondere periode die iedereen op zijn eigen manier beleeft. Sommigen hebben als doel om iets goeds te doen voor een ander. Zo ook Rachid, Semira, Yino, Emine en Dilayda. Aan FunX vertellen ze wat zij deze ramadan voor iemand anders doen.

Semira en Rachid brengen boodschappen langs bij gezinnen

Quote

Het is mooi om de waardering van mensen te zien. Dat maakt je emotioneel. Niet iedereen heeft het breed, niet iedereen kan vlees op tafel zetten. Daarbij willen wij helpen.

foto: Privéfoto

Rachid en Semira

Semira heeft samen met haar man Rachid een mooi initiatief opgezet: zij gaan tijdens de ramadan boodschappen brengen bij mensen die het niet breed hebben. "Het is mooi om de waardering van mensen te zien", zegt Semira. "Dat maakt je emotioneel. Niet iedereen heeft het breed, niet iedereen kan vlees op tafel zetten. Daarbij willen wij helpen."

Semira heeft dit de afgelopen vier jaar elke keer tijdens de ramadan gedaan. "Wij zijn ermee begonnen nadat we bij iemand tijdens de iftar gingen eten. Toen zagen we dat ze het niet zo goed hadden. En zo zijn wij begonnen om boodschappen te doen voor gezinnen met een kleine portemonnee."

Elk jaar blijven de aanmeldingen binnenstromen, hoewel sommige mensen zich toch bezwaard voelen om om hulp te vragen. Daarom gaan Semira en haar man ook zelf actief op zoek naar gezinnen die wel wat hulp kunnen gebruiken. "Wij geven altijd aan dat alles privé blijft. Wij willen de mensen en vooral ook de kinderen van dat gezin niet beschadigen."

Yino helpt arme gezinnen in Colombia tijdens de ramadan

Quote

Als je de mogelijkheden hebt om iemand te helpen, probeer het dan te doen. Op die manier helpen we elkaar allemaal een stapje vooruit.

foto: Privéfoto

Yino in Medellín (Colombia)

Yino emigreerde in 2019 naar Colombia en startte daar zijn eigen stichting Niños del futuro om kansarme kinderen in achterstandswijken te helpen. Ook tijdens de ramadan wil hij zijn steentje bijdragen. "Omdat de ramadan staat voor liefdadigheid, vrijgevigheid en saamhorigheid dacht ik: misschien is het mooi om hier ook te gaan vasten. Ik heb heel veel vrienden en kennissen met een islamitische achtergrond, die mijn stichting altijd hebben gesteund. Daarom wilde ik iets terugdoen door te vasten. Dat doe ik in extreem armoedige omstandigheden."

Door mee te doen aan de ramadan wil Yino vooral aandacht genereren voor de situatie waarin vele mensen leven in de achterstandswijken van Medellín. "Mensen wonen in slechte huisjes en er is veel armoede en misbruik in veel wijken", vertelt hij. "Dat soort omstandigheden maken het voor kinderen heel moeilijk om op te groeien met positieve energie. Door meer steun en bereik te krijgen, kan ik meer kinderen helpen in de toekomst."

"Ik wil mensen laten inzien dat we het heel goed hebben in Nederland. Als je de mogelijkheden hebt om iemand te helpen, probeer het dan te doen. Op die manier helpen we elkaar allemaal een stapje vooruit. Wat voor jou misschien een kleine moeite is, kan voor een ander een grote en positieve impact hebben."

Emine en haar vriendinnen doneren speciale kinderpakketten

Quote

Een op de negen kinderen leeft in armoede in Nederland. Wij vinden dat ieder kind het recht heeft om onbezorgd kind te zijn.

foto: Admire Photo

Emine

Ook Emine en haar vriendinnen zetten zich tijdens de ramadan in voor mooie dingen. Zij houden zich bezig met een groot project waarbij ze maar liefst duizend kinderpakketten willen weggeven! "We zijn een hechte vriendengroep, die graag iets voor een ander doet. Het begon drie jaar terug tijdens de ramadan. Toen kwamen we op het idee om iets voor een anders te doen. Nu, drie jaar later, hebben we ook een naam, Hemdem, en een Instagrampagina. Wij doen dit omdat de ramadanmaand draait om zelfbezinning, naastenliefde en discipline."

Het Hemdem-initiatief hield zich in het verleden vooral bezig met het doneren van voedselpakketten. Dit jaar gooit Hemdem het over een andere boeg door iets voor kinderen te doen. "Een op de negen kinderen leeft in armoede in Nederland. Wij vinden dat ieder kind het recht heeft om onbezorgd kind te zijn. Daar willen wij door middel van deze kinderpakketten ons steentje aan bijdragen. We vinden het ontzettend leuk om te doen en krijgen er energie van."

Door samen te werken met verschillende Voedselbanken krijgen Emine en haar vriendinnen een overzicht van mensen die in armoede leven. "Op die manier weten we zeker dat het bij de kinderen terechtkomt die er het hardst behoefte aan hebben."

Dilayda doneert samen met haar vriendinnen voedselpakketten

Quote

De ramadan is niet voor heel even. De kleine dingen die je tijdens deze maand doet, pak je op en neem je uiteindelijk mee naar je dagelijks leven. Dat is waar het om draait.

foto: Privéfoto

Dilayda

Dilayda en haar vriendinnen verspreiden dit jaar good vibes door tijdens de ramadan voedselpakketten samen te stellen voor mensen die het minder breed hebben. "Ramadan draait onder andere om het helpen van mensen die het minder hebben, daarom doen we dit. Maar ik denk ook dat het hoe dan ook belangrijk is om elkaar te helpen, het maakt niet uit op welk gebied."

Het geeft Dilayda veel voldoening om haar steentje bij te kunnen dragen. Vooral de reacties van mensen doen haar goed. "We hebben van mensen te horen gekregen van: 'Jullie hebben onze hele koelkast gevuld' of 'Alles wat ik zou kopen voor mijn kinderen, hebben jullie mij zojuist gegeven'. Van zulke berichten word je gewoon ontzettend blij. Het ontroert je."

Dilayda en haar vriendinnen weten nog niet in hoeverre het mogelijk is om ook na de ramadan door te gaan met te voedselpakketten, maar één ding is zeker: ze zullen hoe dan ook goed blijven doen. "Ik vind dat de ramadan niet voor heel even is. De kleine dingen die je tijdens deze maand doet, pak je op en neem je uiteindelijk mee naar je dagelijks leven. Dat is waar het om draait."

Ster advertentie
Ster advertentie