FunX

Samenkomen voor iftar bij FunX: "Er zijn weinig moslims in mijn omgeving"

foto: FunX Delicia Çelikfoto: FunX Delicia Çelik
  1. Newschevron right
  2. Samenkomen voor iftar bij FunX: "Er zijn weinig moslims in mijn omgeving"

De FunX-redactie veranderde deze week in een restaurant met een mooie, lange gedekte tafel voor een speciale avond. Moslims en niet-moslims kwamen samen voor een iftar, waar ze met elkaar een fijne avond beleefden. Noura, Merve en Aisha waren aanwezig en vertellen wat de ramadan en iftar voor hen betekenen.

Quote

Ik ben de enige in mijn familie die is bekeerd.

Noura (22)

Noura (22) uit Leeuwarden

"Ik doe voor de eerste keer mee aan de ramadan als bekeerling. Eerder deed ik alleen mee aan het vasten, maar toen was ik nog geen moslim. Dat was een hele andere ervaring, want ik merk nu dat ik veel meer mijn rust heb gevonden en ik dichter tot Allah ben gekomen. De ramadan gaat niet alleen om vasten, maar ook om bepaalde doelen stellen die je graag zou willen behalen. Ik ben bijvoorbeeld de Koran aan het lezen, moskeeën aan het bezoeken en Arabisch aan het leren lezen en schrijven, en dat gaat me tot nu toe goed af.

Ik kom zelf uit Friesland en daar wonen erg weinig moslims. Binnen mijn familie is ook niemand moslim, dus zij vonden het in het begin wel lastig dat ik was bekeerd tot de islam. We hadden toen weinig contact met elkaar. Tijdens het vasten voelde ik me hierdoor vaak alleen, dat was op sommige momenten zoals iftar best wel moeilijk, want je wil het liefst samen met andere zusters zijn. Ik ga nu vaak live op TikTok en op die manier leer ik andere mensen kennen die ook meedoen aan de ramadan. Mijn ouders zien nu gelukkig in hoe ik door het geloof op een positieve manier ben veranderd als persoon. Daar hebben ze respect voor gekregen."

foto: FunX Delicia Çelik

Noura (22)

Merve (26) uit Amsterdam

"In het begin moest ik wel even wennen aan dat de ramadan weer begonnen was. Ik heb weinig moeite met het vasten, maar de slapeloosheid kan soms wel zwaar zijn. Als ik rond 4 uur 's nachts wakker word om te eten, valt me dat best wel zwaar. Ik heb na het ontbijt dan echt nog even slaap nodig om weer tot rust te komen.

Als het in de avond tijd is voor iftar, verzamelt mijn familie zich bij elkaar om het vasten te verbreken en met z'n allen te eten. Ik begin met een gebed en daarna verbreek ik het vasten met een dadel en drink ik een glas water. Vervolgens geniet ik samen met mijn familie van typisch Turkse gerechten uit mijn ouders geboortestad Hatay, die in de door de aardbeving getroffen gebieden ligt. Mijn favoriete gerecht is kebab in combinatie met de Turkse drank Ayran. De eerste helft van de ramadan was ik veel met mijn familieleden. We hadden onze familie over laten vliegen naar Nederland, omdat hun huis in Turkije was verwoest vanwege de aardbevingen. Het was natuurlijk heel emotioneel voor hen, maar ook voor mij en het deel van mijn familie dat hier woont. Als we dan samen zijn in deze mooie maand geeft dat veel kracht en rust."

foto: FunX Delicia Çelik

Merve (26)

Aisha (29) uit Gent

"Tijdens de ramadan geef ik geld aan goede doelen en geef ik meer spullen weg. Ik doe ook elke week een give-away waarbij ik islamitische boeken weggeef aan mensen die meer over de Islam willen weten. Daarnaast wil ik mijn Arabisch wat verbeteren en wil ik graag werken aan mijn karakter. Het is wel moeilijk om al die doelen te behalen, maar het gaat erom dat je je best doet.

Ik verbreek het vasten altijd met een glas cola, dat is mijn vaste ritueel. Daarna eet ik het liefst brood met boter, kaas en vlees. Als ik bij andere zusters ga eten, neem ik dat altijd mee. Het is heel simpel, maar zo lekker.

Ik vind het een heel mooi initiatief van FunX dat ze een iftar organiseren, dat zie je niet overal. In België, waar ik vandaan kom, is het namelijk heel anders geregeld dan in Nederland. Hier bij FunX zijn ze heel openminded en doen mensen niet zo denigrerend tegen moslims. Iedereen op deze avond is vriendelijk en staat open voor een gesprek met elkaar. Ik voel me heel erg welkom."

foto: FunX Delicia Çelik

Aisha (29)

Ster advertentie
Ster advertentie