Food

Kabinet kijkt naar wet om aantal fastfoodketens af te remmen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet kijkt naar wet om aantal fastfoodketens af te remmen

Het kabinet wil de groei van het aantal fastfoodketens afremmen en kijkt daarom naar een wet om dit in te perken. Het gaat hierbij niet alleen om de bekende hamburgerrestaurants, maar ook om bijvoorbeeld snackbars, pizzatenten en shoarmazaken. Daarnaast zou reclame voor fastfood en frisdrank vooral in de buurt van scholen beperkt moeten worden, aldus staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen.

Hulp voor gemeenten

Wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Ede vroegen vorig jaar al om middelen om iets aan de toename van fastfoodrestaurants te doen. Met zo'n wet zouden zij nieuwe vestigingen makkelijker tegen kunnen houden.

Tegen het AD vertelt Van Ooijen dat hij nu de juridische opties gaat onderzoeken wat betreft het inperken van fastfoodketens en frisdrankverkoop rondom scholen, even als reclame hiervoor. "Natuurlijk kan jij een patatje blijven eten. Maar ik wil dat dat dan een weloverwogen keuze is, niet gestuurd omdat op elke straathoek een billboard met reclame staat voor dat ongezonde eten en er op elke straathoek die verleiding is met weer een zaak die ongezond eten verkoopt. Dat stuurt je gedrag ongemerkt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Geen overdaad'

Om wat voor maximumaantallen het dan eventueel zou gaan per straat, wijk of stad, is nog niet duidelijk, net als welk eten dan precies onder fastfood valt. "Ik wil geen dictaten opleggen, zo van: er mag nog maar nul frisdrank verkocht worden. Wel wil ik wettelijke mogelijkheden bieden aan scholen om frisdrank en ongezond eten als snoep en snacks te beperken of helemaal te weren", aldus Van Ooijen. "Je wil die overdaad aan aanbod echt niet. Een hamburger of een broodje döner eten is geen probleem. Maar ik wil niet die enorme aantallen, en ook niet op of te dichtbij scholen."

Gezondheidsdoelen

Volgens de staatssecretaris zou zo'n rem op fastfood passen in het plan om 'de gezondheidsdoelen' te behalen. Zo is in het coalitieakkoord afgesproken dat overgewicht onder de bevolking teruggedrongen moet worden, net als dat de btw op groente en fruit naar nul verlaagd moet worden."Er moet echt wat gebeuren, een op de zeven kinderen is nu te zwaar en het gaat de verkeerde kant op." In het akkoord staat niks over dit soort afspraken met betrekking tot vrij ondernemerschap.

Van Ooijen gaat later dit jaar opties voor een wet voorstellen aan de Tweede Kamer.

Ster advertentie
Ster advertentie